Legea indexării pensiilor militare e doar „praf în ochi”
S-a votat o modificare a legii pensiilor militare. Camera Deputaților a adoptat proiectul marți. Pensiile ar urma să fie indexate în funcție de solda sau salariul de grad. Specialiștii din structurile militare consideră că legea nu se va aplica. Aceasta ar urma să aibă aceeași soartă ca Legea 223/2015. Această lege a fost promulgată, dar a fost aplicată parțial. Tensiunile din sistemul militar au apărut din această situație. Pensionarii militari nu beneficiază de toate drepturile din legislația actuală. Aceasta se datorează prorogărilor succesive care le-au redus veniturile.
Pensionarii militari nu își primesc toate drepturile bănești. Aceasta se întâmplă din cauza neaplicării Legii 223/2015. Între timp, a fost lansat un slogan care a convins opinia publică. Se spune că toți pensionarii din structurile de apărare au „pensii speciale nesimțite”. Mai mult, pensiile lor nu s-au indexat cu inflația, așa cum se întâmplă în cazul celor civile. Acum, s-a votat un proiect de lege pentru indexarea pensiilor militare. Totuși, un amendament a fost reintrodus în text și ar putea anula legea.
Camera Deputaților a votat o modificare pentru indexarea pensiilor militare. Aceasta ar putea rămâne doar „praf în ochi”. Deputatul Bogdan Rodeanu de la USR a contestat proiectul. El a menționat că proiectul a primit aviz negativ de la Consiliul Legislativ. Inițiatorii au ignorat solicitările șefului consiliului. Rodeanu a afirmat că proiectul va fi declarat neconstituțional. Georgeta Gheorghe, președinta Asociației Rezerviștilor Militari din Interne și Apărare, a explicat situația.
Ea a precizat că USR va trimite legea la CCR. A observat reacțiile și argumentele reprezentanților acestui partid. Rodeanu a dat exemple de acte normative declarate neconstituționale. Deputatul USR Claudiu Năsui a reiterat ideea „pensii speciale”. El a menționat că inechitățile nu sunt în sistemul militar, ci între pensiile publice și cele speciale.
Amendament neconstituțional, reintrodus și votat
Militarii așteaptă acum soluții, dar nu s-a ținut cont de amendamentele lor. Un amendament important, introdus de deputatul Coarnă, a fost respins. Proiectul a trecut de comisii și a fost votat în plen. Acesta va pleca la Senat pentru ajustări. A.R.M.I.A va depune propuneri de modificare, dar temerile persistă. Președinta A.R.M.I.A. a comunicat colegilor despre eșecul preconizat al proiectului.
Aceeași asociație a subliniat lipsa unui calcul al impactului bugetar. Proiectul a fost „făcut pe genunchi”. Rezerviștii nu înțeleg de ce un articol suspectat de neconstituționalitate a reapărut. După votul din Camera Deputaților, legea poate fi trimisă la CCR.
Structurile militare se reorganizează și strâng revendicări. Cele mai vechi solicitări includ aplicarea integrală a Legii salarizării. Mitingul organizat de Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate a strâns nemulțumiți. Aceștia doresc să explice că pensiile lor nu sunt „speciale”. Dimpotrivă, prin neaplicarea legii, pensionarii au fost dezavantajați.
Militarii cer eliminarea „consolidărilor” aduse neconstituțional prin OUG-uri. De asemenea, ei solicită reintroducerea „sporului de armată” pentru civili. Sindicatul a protestat față de modificările legislative din 2017. Reprezentanții SCMD au subliniat scăderea coeficientului de salarizare. Aceasta a făcut meseriile respective neatractive pentru tineri.
Rezerviștii au fost decuplați de structurile active prin Ordonanța nr. 59/2017. SCMD arată că discriminarea față de civili și dubla impozitare afectează militarii. Din 2017, scandalul legat de pensiile speciale și cele militare continuă. Confuzia a fost folosită în discursurile politice împotriva rezerviștilor.
SCMD a solicitat încetarea discriminării militarilor și rezerviștilor. Aceste drepturi decurg din solda de grad și misiunile de luptă.