Contestația Avocatului Poporului la Legea Pensiilor Militare

Avocatul Poporului a contestat legea pensiilor militare la Curtea Constituțională a României (CCR). Legea a fost adoptată recent de Parlament. Avocatul Poporului a ridicat mai multe obiecții de constituționalitate. Printre acestea se numără nerespectarea principiului egalității în drepturi și lipsa sursei de finanțare pentru cheltuielile bugetare.

De asemenea, este invocată nerespectarea articolului 47 alineatul 2 din Constituție. Conform acestui articol, cetățenii au dreptul la pensie și alte forme de asigurări sociale. Avocatul Poporului a susținut că noile dispoziții nu respectă principiile constituționale.

Legea prevede actualizarea pensiilor militare de fiecare dată când se majorează salariile sau solda. Totuși, acest lucru trebuie să fie prevăzut expres de lege, astfel încât să fie în acord cu principiile constituționale.

O altă obiecție ridicată se referă la încălcarea principiilor legalității și securității raporturilor juridice.

Principalele prevederi ale legii pensiilor militare

Senatul a adoptat, luni, proiectul de modificare a Legii pensiilor militare. Conform noii legi, foștii militari, polițiști sau agenți din penitenciare vor beneficia de majorări ale pensiei. Aceste majorări vor avea loc de fiecare dată când se va majora solda sau salariul de funcție.

Legea a fost adoptată de Camera Deputaților săptămâna trecută. Cuantumul pensiilor va fi actualizat în funcție de majorările salariale din sectorul militar și al poliției. Actualizarea va ține cont de vechimea în muncă și de ultimele decizii de stabilire a pensiilor.

Aceste prevederi nu se vor aplica pensionarilor militari care dețin funcții publice. Astfel, pensionarii care sunt membri ai guvernului, secretari de stat sau parlamentari nu vor beneficia de aceste majorări.

În cazul în care actualizarea pensiei aduce o sumă mai mică decât pensia existentă, suma actuală va rămâne în plată.

Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.