CCR declară neconstituțională legea prin care guvernul a finanțat plafonarea prețului la curent

Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat neconstituțională legea care a permis guvernului să plafoneze prețul energiei electrice pentru populație. Legea, adoptată în martie 2022, stabilea modalitatea prin care guvernul a obținut banii necesari. Acest proces a implicat impunerea unei taxe suplimentare asupra producătorilor de energie electrică. Taxa consta într-o contribuție la Fondul de Tranziție Energetică, care a fost aplicată veniturilor suplimentare obținute din tranzacțiile de vânzare la prețuri mari ale energiei.

CCR a decis că această contribuție contravine Constituției, în special principiilor de echitate fiscală și libertate economică. Decizia se referă la impozitarea producătorilor care vând energie la prețuri de peste 450 lei/MWh, reducând ulterior pragul la 400 lei/MWh.

Impactul deciziei CCR asupra guvernului

Surse guvernamentale susțin că decizia CCR se aplică doar pentru viitor. Astfel, statul nu va trebui să ramburseze suma de 13 miliarde de lei încasată ilegal. Legea a fost semnată de mai mulți membri ai guvernului, inclusiv de premierul Nicolae Ciucă și de alți miniștri importanți.

CCR a declarat neconstituționale articolele din Ordonanța de Urgență nr. 27/2022 care reglementează măsurile aplicabile clienților finali de energie electrică și gaze naturale. Curtea a subliniat că taxarea suplimentară a producătorilor de energie a încălcat principiile constituționale referitoare la fiscalitatea echitabilă și la concurența loială.

Cum au fost utilizați banii din Fondul de Tranziție Energetică

Guvernul a folosit banii din acest fond pentru a susține plafonarea prețului la energia electrică. Când fondurile s-au epuizat, statul a apelat la bugetul de stat pentru a acoperi diferențele.

Știrile ProTV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.