Propunerea Ucrainei: Limba Română în Școlile din Regiunile cu Populație Românească, Reducere la Stadiul de „Limbă de Bucătărie”

O propunere legislativă din Ucraina riscă să restricționeze utilizarea limbii române în școlile cu elevi români. Proiectul de lege „Cu privire la crearea unui mediu educațional ucrainofon” are ca scop implementarea unui „mediu educațional ucrainofon”, care ar reduce limba română la un statut similar cu „limba de bucătărie”, așa cum era considerată în perioada sovietică.

Detalii despre Proiectul de Lege

În septembrie 2023, în Rada Supremă a Ucrainei a fost înregistrat proiectul de lege care modifică Legea educației din Ucraina. Acesta prevede ca elevii din școlile cu predare în limbi minoritare să învețe doar în limba ucraineană, interzicându-le comunicarea în limba maternă, inclusiv în pauzele școlare.

În trecut, Ministerul Educației și Științei din Ucraina a emis recomandări informale pentru ucrainizarea procesului educațional. În urma monitorizării, s-a constatat că doar 41% dintre elevi comunică exclusiv în limba ucraineană în timpul lecțiilor și pauzelor.

Impactul asupra Minorităților Naționale

Această legislație afectează în mod special românii din Ucraina. În regiunile Cernăuți și Odesa, școlile cu predare în limba română au fost ucrainizate în mare parte. În aceste zone, limba română este amestecată cu ucrainisme și rusisme, iar tineretul român pierde teren în fața limbii ucrainene. Scăderea numărului de școli cu predare în limba română contribuie la această tendință.

Propunerea Legiuitorului Ucrainean

Conform proiectului de lege, „mediul educațional ucrainofon” definește interacțiunile în școlile ucrainene doar în limba ucraineană, inclusiv în pauze. Ministerul Educației subliniază că învățarea altor limbi, inclusiv limba română, ar trebui să fie opțională, dar fără a înlocui limba de stat. Acest proiect a fost criticat pentru că nu face distincție între orele de învățământ și pauze, unde elevii ar trebui să poată vorbi în limba maternă.

Îngrijorări pentru Drepturile Minorităților

Criticii proiectului consideră că restricțiile impuse asupra limbii române în școlile din regiunile cu populație românească încalcă drepturile fundamentale ale minorităților. Impunerea exclusivității limbii ucrainene în școli este văzută ca o formă de opresiune culturală. De asemenea, se subliniază că aceasta încalcă dreptul constituțional al persoanelor din minoritățile naționale de a folosi limba maternă.

Proiectul de lege ucrainean ridică semne de întrebare legate de respectarea drepturilor lingvistice ale minorităților. În cazul românilor din Ucraina, acest proiect ar reduce limba română la statutul de „limbă de bucătărie”, similar cu perioada sovietică. Modificările legislative riscă să anuleze progresele făcute în promovarea limbii române în aceste regiuni

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.