Mai multe țări europene cumpără gaze ieftine de la Gazprom după întreruperea livrărilor către Austria

Fluxurile de gaze rusești către Austria au fost suspendate duminică din cauza unei dispute privind prețurile. Livrările au fost întrerupte pentru a doua zi consecutiv. Alte țări din Europa au intervenit pentru a cumpăra volumele nevândute. Potrivit Reuters și Agerpres, companii și surse apropiate au confirmat aceste informații. Înainte de războiul din Ucraina, Rusia era cel mai mare furnizor de gaze al Europei.

După conflictul din Ucraina, majoritatea cumpărătorilor europeni au încetat să mai achiziționeze gaze rusești. Uniunea Europeană încearcă să își reducă dependența de energia rusă. Totuși, gazele rusești sunt încă vândute Slovaciei, Ungariei și Cehiei. De asemenea, volume mai mici sunt destinate Italiei și Serbiei.

Gazprom a oprit livrările către OMV, compania austriacă, după o dispută contractuală. OMV a amenințat că va reține o parte din gazele rusești ca recompensă pentru un arbitraj câștigat. Astfel, gazele s-au revândut rapid. Fluxurile de gaze către Austria erau suspendate duminică, dar aprovizionarea zilnică totală a rămas la 42,4 milioane de metri cubi. Aceasta este aproximativ aceeași valoare ca și în aceeași perioadă a anului trecut.

Austria a primit 17 milioane de metri cubi înainte de întreruperea livrărilor. Aceste volume sunt acum revândute altor cumpărători din Europa. Firma de stat slovacă SPP a declarat că încă primește gaze din Rusia. SPP a menționat că interesul pentru gazele rusești în Europa rămâne mare.

O sursă familiarizată cu aprovizionarea cu gaze din Europa a spus că gazele rusești sunt mai ieftine decât multe alte surse. De aceea, volumele destinate Austriei au fost revândute rapid. Sursa a refuzat să dezvăluie companiile care au cumpărat aceste gaze. Austria a spus că are suficiente stocuri pentru a acoperi deficitul.

De asemenea, Austria ar putea importa gaze prin Italia sau Germania în viitor. La apogeul său, Rusia furniza 35% din gazele necesare Europei. După începutul războiului din Ucraina, Gazprom a pierdut o mare parte din piață în fața Norvegiei, Statelor Unite și Qatarului. Fluxurile rămase ale gazelor rusești către Europa s-ar putea opri la sfârșitul acestui an.

Posibilitatea închiderii conductei din Ucraina și a altor rute de tranzit

Ucraina intenționează să închidă conducta de tranzit la sfârșitul acestui an, deoarece nu vrea să prelungească acordul de tranzit. Conducta Yamal-Europa prin Belarus s-a închis deja din cauza unui conflict. Rusia a acuzat Statele Unite și Marea Britanie pentru exploziile care au închis ruta Nord Stream. Washingtonul și Londra au negat aceste acuzații. Wall Street Journal a raportat că atacul a fost orchestrate de oficiali ucraineni. Kievul a respins această acuzație.

Dacă Ucraina închide ruta de tranzit, livrările semnificative ale Rusiei vor ajunge doar în Ungaria. Ungaria primește majoritatea gazelor printr-o conductă care trece prin Turcia.

Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.