România pe piața microcipurilor: o provocare globală

România se pregătește să intre pe piața microcipurilor, dominată de Asia. Universitățile și companiile din țară vor să se afirme în acest domeniu. Criza continuă a semiconductoarelor a stimulat acest demers. Cu o finanțare de 420 de milioane de euro prin PNRR, cercetătorii din România vor proiecta microcipuri.

La Universitatea Politehnica Timișoara, se va construi o rețea de laboratoare pentru cercetarea microcipurilor. Această investiție se ridică la 30 de milioane de euro. Aurel Gontean, profesor la Politehnica Timișoara, afirmă: „Proiectul va reduce dependența și va crea locuri de muncă High Tech esențiale pentru industria românească.”

O companie din domeniul auto a accesat 70 de milioane de euro pentru cercetare în domeniu. Christian von Albrichsfeld, manager general al companiei, spune: „Vrem să ducem economia României la un nivel mai înalt. Invențiile trebuie industrializate în Europa pentru a crește competitivitatea.”

Dependența de Taiwan și oportunitățile pentru România

În prezent, majoritatea companiilor de tehnologie depind de Taiwan. Aici se produc peste 90% dintre semiconductori. În acest context, Comisia Europeană a alocat 8 miliarde de euro pentru 14 țări. România a primit 420 de milioane de euro, distribuite către companii și instituții de învățământ.

Inițial, nu se vor produce microcipuri în România. Investițiile necesare pentru o fabrică se ridică la miliarde de euro. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, este optimist: „Proiectul va aduce dezvoltare, iar companiile vor investi în România.”

Procesul de producție al microcipurilor

Producția microcipurilor este un proces complex. Siliciul este elementul de bază, care trebuie prelucrat pentru a atinge structura ideală. Ilieș Elisei, asistent universitar, explică: „Siliciul este crescut într-o formă cilindrică, apoi feliat și implantat cu electroni.”

Firmele și universitățile care au accesat banii europeni trebuie să înceapă cercetarea în 2027.

Știrile Pro TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.