Putin amenință cu atacuri asupra „centrelor decizionale” din Kiev, după atacurile Ucrainei cu rachete occidentale
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va selecta ținte în Ucraina, inclusiv „centre decizionale” din Kiev. Declarația a fost făcută în cadrul reuniunii Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) la Astana, Kazahstan. Rusia răspunde astfel atacurilor Ucrainei cu rachete occidentale asupra teritoriului său. Până acum, atacurile rusești nu au lovit clădiri guvernamentale în Kiev, care este protejat de apărare antiaeriană.
Putin a precizat că racheta hipersonică Oreșnik nu poate fi interceptată. Aceasta a fost lansată pentru prima dată asupra unei uzine de rachete din Dnipro, săptămâna trecută. „Vom răspunde atacurilor cu rachete cu rază lungă de acțiune, inclusiv cu teste de Oreșnik în condiții de luptă”, a spus Putin. În prezent, Ministerul Apărării al Rusiei selectează ținte pe teritoriul ucrainean. Acestea includ instalații militare, întreprinderi de apărare și centre decizionale din Kiev.
Rusia a susținut că Ucraina a lansat rachete ATACMS americane asupra vestului Rusiei pe 19 noiembrie. Ca răspuns, Rusia a lansat racheta Oreșnik asupra orașului Dnipro. De atunci, Rusia susține că Ucraina a lansat și alte ATACMS în regiunea Kursk pe 23 și 25 noiembrie. Putin a afirmat că producția de rachete avansate a Rusiei depășește de zece ori producția NATO.
Capacitățile Rusiei în rachete hipersonice
Putin a lăudat racheta Oreșnik, despre care mulți experți occidentali cred că este o variantă a rachetei balistice intercontinentale Rubej. El a spus că o lovitură masivă cu Oreșnik poate fi comparabilă cu un atac nuclear. „Puterea unei lovituri cu un grup de rachete Oreșnik este similară cu folosirea unei arme nucleare”, a declarat Putin. Rusia a început deja producția în serie a acestei rachete.
Putin a explicat că orice obiectiv aflat în epicentrul exploziei se va transforma în pulbere. Oreșnik poate lovi obiective protejate la adâncimi mari și este imposibil de detectat de bateriile antirachetă. Viteza sa (2,5-3 km pe secundă) o face nedetectabilă. Totuși, Putin a subliniat că această rachetă nu este o armă de distrugere în masă, fiind mult mai precisă.
Rusia a afirmat că a fost „obligată” să testeze această rachetă în condiții de luptă. Atacurile cu rachete ATACMS și Storm Shadow asupra infrastructurii militare ruse din regiunile Briansk și Kursk au fost un factor determinant. Putin a avertizat că atacurile cu arme occidentale cu rază lungă de acțiune ar putea implica direct țările NATO în conflictul din Ucraina.
Atacuri rusești asupra Ucrainei
Putin a anunțat că Rusia a efectuat un atac masiv asupra Ucrainei în noaptea de miercuri spre joi, cu 90 de rachete și 100 de drone. 117 ținte au fost lovite, în răspuns la utilizarea de arme occidentale cu rază lungă de acțiune împotriva teritoriului rus. Liderul rus a subliniat că aceste atacuri sunt o reacție la utilizarea rachetelor ATACMS, care au o rază de acțiune de 300 de kilometri.
De aproape trei ani, trupele rusești sunt implicate într-o agresiune neprovocată și nelegitimă împotriva Ucrainei, primul astfel de atac în Europa după al Doilea Război Mondial.