Măsuri fiscale noi pentru proprietarii și chiriașii din România începând cu 2025
Guvernul României a aprobat un set de măsuri fiscale pe 4 noiembrie. Acestea vor intra în vigoare din 2025. Noile reglementări vizează atât proprietarii, cât și chiriașii. Proprietarii de apartamente, garsoniere și case de închiriat vor trebui să se adapteze. Procedura de închiriere se va schimba, iar procesul va deveni mai complicat. Chiar și așa, nu există alternative la care să apeleze românii. Cei care nu se conformează riscă amenzi semnificative.
Modificări pentru impozitarea chiriilor plătite de firme
Începând cu 2025, impozitul pe chiriile plătite de firme va fi suportat de proprietari. Aceștia nu vor mai plăti impozitul persoanele juridice, ci chiar proprietarul. Dacă un spațiu a fost închiriat înainte de 31 decembrie 2023, acest impozit nu se va mai aplica. În plus, se vor reglementa detaliile privind calculul și declararea impozitului pe venit din chirii. Aceste reglementări vor include și entitățile care trebuie să conducă evidență contabilă.
Obligațiile fiscale pentru proprietari și declarațiile necesare
Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale va trebui depusă până pe 25 mai. De exemplu, proprietarii care au avut chiriași în 2024 vor depune actul în 2025. Cei care nu declară veniturile sau nu plătesc impozitul vor fi taxați cu 70% din suma fraudată. Pentru a evita această situație, proprietarii trebuie să plătească o cotă forfetară de 20% din venitul brut.
Definiția venitului brut din chirii
Conform Codului Fiscal, venitul brut din chirii include totalitatea sumelor obținute din cedarea folosinței bunurilor personale. Totuși, veniturile din arendarea bunurilor agricole nu sunt incluse. De asemenea, nu sunt incluse veniturile din închirierea în scop turistic a camerelor din locuințe personale.