Încrederea analiștilor economici privind România în următoarele 12 luni

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut în noiembrie cu 13,5 puncte. Valoarea acestuia a ajuns la 31,4 puncte, cel mai scăzut nivel din iulie 2020. Această scădere a fost determinată de incertitudinea politică extrem de ridicată.

Peste 77% dintre participanții la sondajul CFA anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni. Restul consideră că leul se va menține la un nivel similar. Cursul anticipat pentru orizontul de 6 luni este de 5,0310 lei pentru un euro. Pentru 12 luni, valoarea anticipată este de 5,0831 lei pentru un euro.

Inflația și perspectivele economice

Potrivit sondajului CFA, rata anticipată a inflației pentru decembrie 2025 este de 5%. 59% dintre analiștii intervievați se așteaptă la o creștere a inflației în următoarele 12 luni. Restul anticipează o stagnare a ratei inflației.

Cursul valutar și PIB-ul

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, majoritatea anticipează o depreciere a leului. Valoarea medie estimată pentru 6 luni este de 5,0310 lei pentru un euro, iar pentru 12 luni, de 5,0831 lei.

Analiștii CFA România prevăd o creștere economică de 1,3% în 2025, mai mică față de 1,6% estimat pentru sfârșitul anului 2024. Deficitul bugetar estimat pentru 2025 este de 7,2% din PIB, în scădere față de 7,8% în 2024.

Evoluția prețurilor locuințelor

Referitor la prețurile locuințelor, 50% dintre participanți se așteaptă la o stagnare, iar 32% la o scădere. 68% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate.

Principalele riscuri pentru economia României în 2025

Cea mai mare temere pentru 2025 este modificarea politicii fiscale, urmată de riscul recesiunii economice. Printre riscurile non-economice se numără dezinformarea și conflictele armate între state.

Despre sondajul CFA România

Sondajul lunar realizat de CFA România măsoară anticipațiile analiștilor privind evoluția economică a României pentru un an. Indicatorul de Încredere Macroeconomică se bazează pe 6 întrebări și evaluează condițiile curente, piața muncii, mediul de afaceri și evoluțiile economice viitoare.

Asociația CFA România este o organizație de profesioniști în investiții din România, cu peste 250 de membri. Aceștia dețin titlul de Chartered Financial Analyst (CFA).

Economica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.