Barajul Gura Apelor: Capodopera Naturală din România și Europa

Barajul Gura Apelor este un baraj artificial construit între 1975 și 1986 pe valea Râului Mare. Se află la aproximativ 40 km de Hațeg, la intrarea în Parcul Național Retezat, în Munții Retezat. Este cel mai mare baraj de anrocamente cu miez de argilă din Europa.

Dimensiuni și Caracteristici

Construcția barajului a început în anul 1975 și s-a finalizat în 1986. Barajul are o înălțime de 168 m și poate reține 225 de milioane de metri cubi de apă. Dimensiunile barajului sunt impresionante, fiind de trei ori mai mari decât cele ale piramidei lui Keops. Pe râul Mare s-a construit o salbă de zece hidrocentrale, integrată într-un sistem complex.

Rolul și Importanța Amenajării Hidroenergetice

Amenajarea hidroenergetică Râul Mare-Retezat are rolul principal de a produce energie electrică. În același timp, contribuie la regularizarea cursului râului și la reducerea efectelor viiturilor. Sistemul include lacul de acumulare și hidrocentrala de la Sântămăria-Orlea.

Beneficiile pentru Comunitate

Lacul de acumulare de la Sântămăria-Orlea furnizează apă pentru aproape jumătate din județul Hunedoara. Orașele Hațeg, Călan, Simeria și Deva beneficiază de alimentarea asigurată de acest sistem. Barajul Gura Apelor rămâne o capodoperă tehnică și naturală de importanță internațională.


businessmagazin.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.