Călin Georgescu contestă decizia CCR la CEDO

Călin Georgescu a sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) după anularea alegerilor prezidențiale din 2024. El a cerut examinarea cauzei în regim de urgență, solicitând:

  • Suspendarea efectelor deciziei CCR până la soluționarea cauzei.
  • Obligația Guvernului României de a respecta rezultatele primului tur și de a organiza turul doi.
  • Adoptarea de măsuri pentru remedierea prejudiciilor morale și restabilirea încrederii în procesul electoral.

Georgescu a afirmat că invalidarea voturilor din primul tur s-a făcut fără dovezi clare. El a susținut că dreptul la alegeri libere și un proces echitabil au fost încălcate.

Statutul cererii lui Georgescu la CEDO

CEDO poate fi sesizată doar după epuizarea căilor interne de atac, conform regulilor. În cazul lui Georgescu, aceste căi nu au fost finalizate. Curtea de Apel București i-a respins contestația privind anularea alegerilor, dar decizia poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

De obicei, un proces la CEDO durează ani, însă instituția a anunțat că va examina cererea lui Georgescu în această lună. Verdictul ar putea veni într-un timp neobișnuit de scurt.

Alegerile prezidențiale 2024 și anularea turului întâi

Călin Georgescu, candidat independent, a obținut 2,12 milioane de voturi, ieșind pe primul loc în turul întâi. Elena Lasconi (USR) s-a clasat a doua cu 1,77 milioane de voturi. Premierul Marcel Ciolacu, dat favorit de sondaje, a terminat pe locul trei. Turul doi urma să aibă loc pe 8 decembrie 2024.

Pe 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională a anulat rezultatul primului tur. Documentele desecretizate de Klaus Iohannis, prezentate de CSAT, indicau sprijin extern pentru campania lui Georgescu. SRI și SIE au raportat ingerințe rusești și finanțări suspecte pentru promovarea sa pe TikTok.

Reprogramarea alegerilor prezidențiale

Coaliția PSD-PNL-UDMR a decis repetarea alegerilor prezidențiale. Primul tur va avea loc pe 23 martie 2025, iar al doilea pe 6 aprilie 2025. Autoritățile susțin că măsura este necesară pentru protejarea democrației și a procesului electoral.


libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.