Noile reglementări privind raportările contabile la ANAF pentru 2024

Companiile din România, atât locale cât și străine, vor trebui să raporteze cifra de afaceri netă realizată pe teritoriul țării. Această cerință se adaugă la obligațiile deja existente de a depune raportările contabile anuale la ANAF. Începând cu anul 2024, raportările vor include și o rubrică separată pentru veniturile realizate pe teritoriul României.

Această măsură a fost introdusă într-un proiect de ordin al Ministerului Finanțelor, lansat în dezbatere publică pe 31 decembrie 2024. Noua reglementare se va aplica în premieră pentru raportările aferente anului 2024. Cifra de afaceri netă realizată pe teritoriul României va trebui evidențiată în două formulare specifice. Acestea sunt „Situația veniturilor și cheltuielilor” (Cod 20) și „Date informative” (Cod 30).

În prezent, entitățile care depun raportări contabile anuale la ANAF trebuie să menționeze doar cifra de afaceri netă aferentă activității preponderente desfășurate. De asemenea, companiile care aplică standardele IFRS trebuie să întocmească și să depună raportările contabile anuale conform reglementărilor contabile internaționale.

Care sunt entitățile care depun raportări contabile anuale

Printre entitățile care trebuie să depună raportări anuale se numără și persoanele juridice aflate în lichidare. Totodată, subunitățile deschise în România de societăți rezidente în Spațiul Economic European au aceeași obligație. De asemenea, entitățile care optează pentru un exercițiu financiar diferit de cel calendaristic trebuie să depună raportările corespunzătoare.

O altă modificare importantă din proiectul de ordin se referă la semnătura situațiilor financiare anuale. Acestea vor trebui semnate nu doar de reprezentantul legal, ci și de directorul economic, contabilul-șef sau o altă persoană împuternicită.

Modificări importante privind termenul de depunere a situațiilor financiare

O altă schimbare importantă este termenul de depunere a situațiilor financiare anuale. Conform unei ordonanțe de urgență din 2024, societățile comerciale vor trebui să depună aceste documente până pe 31 mai a exercițiului financiar următor. În trecut, termenul era de 150 de zile după încheierea exercițiului financiar. Fundațiile și asociațiile vor avea termen până pe 30 aprilie.

Aceste schimbări au fost introduse pentru a asigura o mai bună organizare a raportărilor și pentru a preveni pierderea statutului de microîntreprindere pentru anumite companii.


termene.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.