Victoria de la Vaslui, 10 ianuarie 1475, reflectată în cronicile vremii

Cunoașterea istoriei naționale este esențială pentru tineri. Aceasta ajută în cultivarea sentimentelor de solidaritate națională și educație civică. Biruința de la Vaslui din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, care a durat 47 de ani, este deosebită, fiind chiar mai importantă decât victoria lui Carol I, primul rege al României. În acea perioadă, Moldova a avut multe bătălii, dar cea de la Podul Înalt rămâne simbolul luptei pentru neatârnare.

La 10 ianuarie, românii sărbătoresc această mare victorie împotriva turcilor, marcând 550 de ani de la bătălie. Totuși, uneori evenimentul nu este reflectat corespunzător în mass-media. Conflictul dintre Moldova și Imperiul Otoman avea cauze profunde, cu turcii dorind să cucerească Europa Centrală. După 1453, căderea Constantinopolului a deschis drumul turcilor pentru noi cuceriri, iar Iancu de Hunedoara, Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare s-au ridicat pentru a proteja Europa.

Pentru a ajunge la Roma, stăpânirea Dunării era esențială. Acest fluviu deschidea drumul spre Câmpia Panonică și centrul Europei. Mahomed al II-lea și Ștefan cel Mare au înțeles importanța strategică a Dunării. În 1462, Mahomed al II-lea recunoștea importanța Chilia și Cetatea Albă pentru cucerirea regiunii. În 1465, Ștefan cel Mare a cucerit Chilia pentru a întări hotarul sudic al Moldovei.

Campania din 1475 arăta intențiile turcilor de a cuceri Ungaria, iar cronicarul de la Dubnic menționa acest pericol. Războiul lui Ștefan cel Mare cu Imperiul Otoman avea scopul de a controla cursul inferior al Dunării, un „fluviu al destinelor” ce traversa Europa. Strategia lui Ștefan cel Mare se baza pe apărarea activă și, ulterior, pe ofensivă pentru a înfrunta inamicul.

Lupta de la Vaslui se distinge prin tactica și alegerile favorabile pentru moldoveni, în ciuda superiorității numerice a turcilor. Diverse surse istorice stabilesc locația exactă a bătăliei, fiind situată la sud-vest de Vaslui, la Dealul Paiului, sau în apropierea satului Cănţălăreşti.

După victoria de la Vaslui, Ștefan cel Mare a fost recunoscut ca un conducător devotat protejării Europei creștine. Multe cronici, inclusiv cele ale lui Grigore Ureche, au consemnat această bătălie. În cronica lui Ureche, se subliniază nu doar bătălia, ci și recunoștința față de Dumnezeu și importanța lui Ștefan cel Mare în istoria Moldovei.

De asemenea, participarea secuilor la bătălie este menționată de cronicarul Dlugosz, care apreciază solidaritatea între diferitele națiuni din fața pericolului otoman. Regele Matei Corvin al Ungariei a avut o influență limitată asupra Moldovei, iar sprijinul secuilor a fost legat mai mult de relațiile dintre voievodul Transilvaniei și Ștefan cel Mare.

Victoria de la Vaslui a fost un punct de cotitură în conflictul cu turcii și a consolidat statutul lui Ștefan cel Mare. Acesta a continuat să joace un rol important în politica europeană. Scrisoarea sa din 1475 către capetele încoronate ale Europei sublinia demnitatea și importanța Moldovei în fața pericolului turcesc.


monitoruldevaslui.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.