Pacienții tratați „ca niște infractori” în România: legalizarea canabisului medicinal așteaptă de peste 5 ani
În România, legalizarea canabisului medicinal este blocată de peste 5 ani. Peste 100 de parlamentari au semnat un proiect ce viza oferirea unui tratament bazat pe canabis pentru pacienții cu boli cronice. Acesta ar fi permis utilizarea canabisului medicinal pentru calmarea durerilor la bolnavii terminali. Proiectul a fost depus la Parlament acum mai bine de 5 ani și, de atunci, a rămas în sertare.
Un tratament ilegal, dar eficient
Angela, o pacientă de 64 de ani, diagnosticată cu cancer la sân în octombrie 2023, a suferit dureri insuportabile. În ciuda tratamentelor cu opioide, durerile au fost extreme. Fiul ei, George, a căutat o alternativă: canabisul medicinal. Totuși, acest tratament nu este legalizat în România. „Sunt tratați ca niște infractori”, spune George despre situația pacienților care recurg la acest remediu.
În Europa, însă, multe țări au reglementat deja utilizarea canabisului medicinal, oferind pacienților o șansă la o viață mai suportabilă. Peste 100 de parlamentari semnaseră inițiativa legislativă ce ar fi permis utilizarea canabisului medicinal. Dar, de atunci, proiectul a rămas blocat.
Soluția găsită de Angela
Fiul Angelei a găsit un ulei de canabis cu THC, care a contribuit la ameliorarea durerilor mamei sale. Angela încercase anterior uleiuri pe bază de CBD, dar fără efect. Uleiul cu THC, găsit în Slovenia, a fost soluția. După câteva zile de tratament, Angela a început să simtă ameliorări semnificative. „Uleiul mi-a luat durerile și m-a ridicat din pat”, spune Angela.
Costurile tratamentului
Totuși, tratamentul este scump. Angela plătește 3.500 de euro pentru două-trei luni de ulei de canabis. Un gram costă 55 de euro. În România, uleiurile care conțin THC sunt disponibile doar pe piața neagră. Proiectul de lege din Parlament ar permite comercializarea acestora sub formă de uleiuri, tincturi sau infuzii, dar nu și prin fumat.
De ce nu a fost adoptat proiectul?
Proiectul de lege a fost susținut inițial de aproximativ 100 de parlamentari, dar Ministerul Sănătății a dat un aviz negativ, iar proiectul nu a avansat. Un alt motiv ar fi confuzia între utilizarea canabisului medicinal și cea recreativă. Cristina Dumitrache, inițiatoarea propunerii legislative, spune că, deși au fost organizate dezbateri, nu a existat susținerea necesară pentru adoptarea legii.
Un proiect blocat în Parlament
Inițiativa legislativă include înființarea Agenției Canabisului, care ar reglementa cultivarea și distribuirea acestuia pentru scopuri medicinale. De asemenea, s-ar înființa un Registru Național Unic pentru producători și cultivatori. Cu toate acestea, proiectul continuă să fie ignorat în Parlament.
Alexandra Cârstea și lupta pentru legalizarea canabisului medicinal
Alexandra Cârstea, o tânără care a pierdut-o pe mama ei din cauza cancerului, este principala susținătoare a legalizării canabisului medicinal. Ea a inițiat o petiție care a strâns zeci de mii de semnături. Proiectul a fost susținut de parlamentari din toate partidele, dar acum este blocat. Alexandra speră că, în viitor, Parlamentul va lua în considerare dovezile științifice și nevoia bolnavilor.
Situația din alte țări europene
În Germania, canabisul medicinal este prescris de medici, iar în Spania poate fi eliberat doar de medicii specialiști. Alte țări europene recunosc deja beneficiile tratamentului cu canabis pentru bolnavii cu dureri cronice sau terminale. În România, însă, proiectul de lege stă în sertarele Parlamentului, iar pacienții sunt nevoiți să recurgă la soluții nelegale.