Se taie ajutoarele sociale. Asistații, obligați să muncească
Un oraș din Germania impune asistaților sociali să muncească în folosul comunității. În România, acest sistem nu funcționează la fel. Multe persoane primesc ajutoare sociale fără să depună vreun efort. Anul trecut, aproape 15.000 de beneficiari au refuzat să muncească sau să își caute un loc de muncă.
Germania vrea să schimbe sistemul
Orașul Essen dorește ca beneficiarii ajutoarelor sociale să lucreze pentru comunitate. Cei care nu pot munci trebuie să dovedească acest lucru printr-un control medical. Proiectul a fost criticat, dar este susținut de administrația locală.
În Germania, dezbaterile despre ajutoarele sociale sunt intense. Unii politicieni vor să le mențină, alții cer eliminarea lor. În Essen, consiliul local propune ca beneficiarii să muncească trei ore pe zi. Excepții vor exista doar pentru cei cu probleme medicale.
Ministrul Muncii din Renania de Nord-Westfalia a declarat că impunerea muncii obligatorii trebuie să fie necesară și oportună pentru fiecare beneficiar. Modelul propus de Essen ar putea fi inspirat dintr-o inițiativă similară din Schwerin.
Ce spune legea în România
Persoanele care primesc ajutor social trebuie să muncească lunar cel mult 72 de ore. Activitatea se desfășoară la solicitarea primarului și nu poate fi transferată altor persoane.
În 2024, România avea 259.418 beneficiari ai venitului minim de incluziune. Acest ajutor a înlocuit alocația pentru susținerea familiei și ajutorul social.
Anul trecut, aproape 15.000 de beneficiari au refuzat să muncească sau să își caute un loc de muncă. Conform legii, aceștia au pierdut dreptul la ajutorul minim garantat.
Cele mai multe ajutoare sociale, în județele Dolj și Bacău
Cele mai multe persoane care primesc ajutor social trăiesc în Dolj, Bacău, Buzău, Suceava și Teleorman. În comuna Râmnicelu (Buzău), 20% dintre locuitori depind de ajutoare sociale. Pe locul doi este Valea Moldovei (Suceava), urmată de Slobozia Bradului (Vrancea).
Din martie 2024, ajutorul minim garantat pentru o persoană singură este de 346 de lei lunar.