Scandal în Parlament privind aprobarea bugetului
Bugetul a ajuns la comisiile parlamentare. Dezbaterile amendamentelor au durat câteva ore, spre deosebire de anii trecuți. Aproape 5.000 de amendamente depuse de opoziție au fost respinse. În comisia de buget-finanțe, au fost descoperite fonduri surpriză. Printre acestea, s-au regăsit fonduri pentru medicamente și pentru judecătorii CCR. În comisia de muncă, discuțiile s-au concentrat pe pensii.
Nemulțumiri privind respingerea amendamentelor opoziției
„Nu puteți face un buget în 20 de secunde. Oamenii sunt defavorizați!”, a fost începutul ședinței comisiei pentru muncă. Opoziția a criticat respingerea amendamentelor. AUR a depus 4.674 de amendamente, iar USR aproape 400. În cadrul comisiei, s-au purtat discuții intense pe tema indexării pensiilor.
Acuzarea ministrului Muncii
Opoziția a acuzat-o pe Simona Bucura Oprescu, șefa Ministerului Muncii, că nu știe răspunsurile. La finalul ședinței, ministrul Finanțelor a confirmat că nu sunt bani pentru indexări. „Nu există spațiu pentru indexarea pensiilor și salariilor în 2025. Ne-am asigurat că putem plăti la nivelul anului 2024”, a spus Barna Tánczos, ministrul Finanțelor.
Ajutoare pentru pensionarii cu venituri mici
Ministrul Finanțelor a anunțat că cele 2 miliarde de lei pentru pensionarii cu pensii mici sunt incluse în bugetul Ministerului Muncii. Ministerul va decide cum va distribui acești bani. Nu se știe însă când vor fi acordate ajutoarele.
Controverse privind fonduri pentru medicamente
În comisia de buget-finanțe, Claudiu Năsui (USR) a semnalat alocarea a 700.000 de lei pentru medicamentele judecătorilor CCR. Sumele au fost destinate achiziționării de medicamente pentru întreg personalul CCR. După discuții, suma a fost redusă la 31.000 de lei.
Probleme de sănătate în timpul ședinței
În timpul dezbaterii, o deputată AUR a leșinat și a fost îngrijită medical. După ce și-a revenit, a fost înlocuită cu un alt parlamentar AUR.
Reducerea fondurilor pentru administrația prezidențială
Administrația prezidențială a primit mai puțini bani pentru deplasări externe, 17 milioane de lei, față de 29 de milioane de lei în 2024. În schimb, Ministerul Transporturilor a primit mai multe fonduri, cu un buget mai mare pentru infrastructura de transport.
Promisiuni pentru infrastructură
În 2025, Ministerul Transporturilor promite construirea a 250 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres, plus modernizarea a 260 de kilometri de cale ferată.
Votul final al bugetului
Votul final pentru aprobarea bugetului este programat pentru joi.