UE aprobă utilizarea viermilor de făină în alimente, începând cu 10 februarie
Începând cu 10 februarie, consumatorii europeni vor descoperi un nou ingredient: pudra de viermi de făină tratată cu UV. Conform unui regulament UE adoptat pe 20 ianuarie, până la 4% din această proteină pe bază de insecte poate fi adăugată în produse precum pâine, brânză și paste.
Comisia Europeană a aprobat includerea făinii de larve de Tenebrio molitor în catalogul alimentar al UE. Aceasta urmează aprobării altor insecte comestibile, cum ar fi greierii de casă.
În ciuda opoziției grupurilor de extremă dreaptă din Parlamentul European, autorizația permite comercializarea pulberii de larve tratate cu UV din 10 februarie. Aceasta poate fi folosită în pâine, prăjituri, paste, produse din cartofi, brânză și conserve de fructe și legume.
NEW – From 10 February, an EU regulation allows up to 4% of UV-treated insect powder to be contained in food products such as bread, cheese, jams, or pasta. pic.twitter.com/FuSNL9McxT
— Disclose.tv (@disclosetv) February 4, 2025
Compania franceză Nutri’Earth va deține drepturi exclusive pentru cinci ani, cu excepția cazului în care o altă entitate obține o autorizație separată. Această mișcare face parte din eforturile UE de a oferi alternative proteice durabile.
Cererea Nutri’Earth datează de mai mult de cinci ani. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a confirmat, în 2023, că făina de larve este sigură pentru consum în diverse produse alimentare. O încercare de a bloca aprobarea a fost respinsă de comisia ENVI a Parlamentului UE.
Cu numeroase cereri de alimente pe bază de insecte în evaluare, aprobarea făinii de larve reprezintă un pas important spre surse alimentare durabile.