FMI, alarmat de deficitul bugetar al României

Vizita delegației FMI la București

O delegație a FMI a sosit în România pentru a analiza situația economică. Experții au vrut să afle ce măsuri are guvernul pentru echilibrarea finanțelor. Anul trecut, deficitul bugetar a atins cote alarmante, provocând îngrijorare. Oficialii FMI nu au cerut măsuri de austeritate, conform ministrului Finanțelor. Surse apropiate discuțiilor susțin că FMI a recomandat măsuri suplimentare.

Agențiile de rating și impactul asupra economiei

Recent, agențiile de rating au schimbat perspectiva economică a României. Aceasta a fost modificată de la „stabilă” la „negativă”, ceea ce afectează împrumuturile. Statul se împrumută acum la costuri mai ridicate din cauza dezechilibrelor bugetare. FMI nu a cerut creșteri de taxe, dar a subliniat nevoia de fonduri suplimentare. Deficitul rămâne o problemă majoră pentru economia țării.

Guvernul propune digitalizarea

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat măsuri pentru reducerea cheltuielilor. Guvernul vrea să restructureze aparatul bugetar pentru a eficientiza costurile. Oficialii susțin că digitalizarea va îmbunătăți colectarea veniturilor la buget.

Recomandările FMI pentru România

FMI recomandă eliminarea cotelor reduse de TVA pentru anumite servicii. Specialiștii sugerează creșterea impozitelor pentru persoanele cu venituri mari. Guvernul asigură că taxele nu vor fi majorate în 2024. Deficitul bugetar ar trebui să scadă la 7% din PIB, față de 8,6% anul trecut.

Perspective economice și avertismente

Claudiu Cazacu, expert în piețe internaționale, avertizează asupra riscurilor. România trebuie să demonstreze o traiectorie credibilă spre stabilitate fiscală. În caz contrar, țara va aloca resurse mari pentru plata datoriilor acumulate. Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, neagă zvonurile privind măsuri drastice. FMI nu poate impune măsuri României, dar oferă recomandări economice.


Știrile Pro TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.