Ţările Baltice se deconectează de reţeaua electrică rusă
Statele baltice au finalizat integrarea în reţeaua electrică europeană. Aceasta a avut loc după ce, cu o zi înainte, au întrerupt legăturile cu Rusia. Preşedinta Comisiei Europene a salutat măsura ca pe o „eliberare” de ameninţări şi şantaj.
Lituania, Estonia şi Letonia, foste republici sovietice, au accelerat acest proiect după invazia Rusiei în Ucraina din 2022. Cele trei state se temeau de şantajul Moscovei legat de aprovizionarea cu energie electrică.
Preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a anunţat succesul sincronizării sistemului electric al statelor baltice cu cel european. „Am obţinut independenţa energetică totală”, a declarat el.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că „astfel s-a scris istorie”. Ea a subliniat că linia electrică cu Rusia și Belarus a fost demontată. „Aceste lanțuri vor face parte din trecut”, a adăugat ea.
Investiții și provocări viitoare
Proiectul a costat 1,6 miliarde de euro, din care majoritatea au fost fonduri europene. Integrându-se în reţeaua UE prin Polonia, statele baltice au făcut un pas istoric.
Nauseda a cerut UE să acționeze pentru îmbunătățirea infrastructurii din regiunile baltice. „Este timpul să asigurăm ceea ce avem”, a spus el, referindu-se la amenințările pentru infrastructurile critice europene.
Today we connect the Baltic states to the continental European electricity grid.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 9, 2025
We’re cutting the last remaining links with Russia.
Freedom from threats and blackmail, at last.
This is a historic day ↓ https://t.co/t67PwrgbPn
Incidentelor recente din Marea Baltică le-au stârnit îngrijorări. Cabluri subacvatice de telecomunicații și energie au fost avariate. Nauseda a cerut acțiuni ferme pentru protecția acestora.
Deconectarea de Rusia
Deconectarea de reţeaua rusă a durat ani din cauza problemelor tehnologice şi financiare. În 2022, statele baltice au oprit cumpărarea de gaze și electricitate din Rusia, dar au rămas conectate la rețelele rusești și belaruse.
Aceste state au reuşit să se deconecteze fără incidente. Operatorii de reţea baltici au afirmat că Rusia a cooperat. „Cea mai mare surpriză a fost că nu a existat nicio surpriză”, a declarat un oficial leton.
Ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galușcenko, a apreciat deconectarea ca un „eveniment important pentru Europa”. El a spus că astfel se elimină riscul ca Rusia să folosească sectorul energetic pentru şantaj.