Romania riscă să piardă fonduri din PNRR din cauza refuzului reformelor

România riscă să piardă aproape 40% din fondurile europene din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Avertismentul vine din partea economiștilor care subliniază întârzierile în implementarea reformelor. Guvernul intenționează să renunțe la investiții ce nu pot fi finalizate la timp. În schimb, se vor axa pe proiectele aproape finalizate. Până acum, doar 14% dintre cerințele de la Bruxelles au fost îndeplinite, potrivit Observator News.

Guvernul Ciolacu riscă pierderi financiare majore

Guvernul Ciolacu trebuie să depună cel mult trei cereri de plată până în august 2026. Până atunci, reformele din toate cele zece cerințe trebuie implementate. În caz contrar, România ar pierde peste 10 miliarde de euro. Deocamdată, s-a ajuns doar la cererea 3, blocată din cauza numirilor netransparente în companiile de stat și a pensiilor speciale necorectate. Marcel Bolos, ministrul Proiectelor Europene, a recunoscut că nu se va atinge 100% din fonduri.

Delegatia Comisiei Europene inspectează implementarea reformelor

O delegație a Comisiei Europene a vizitat Bucureștiul pentru a inspecta stadiul reformelor. Guvernul vrea să renegocieze PNRR-ul și să renunțe la unele investiții. Modernizarea căii ferate Arad-Timișoara-Caransebeș riscă să piardă finanțare. Banii ar putea fi redirecționați pentru finalizarea Autostrăzii Moldovei. Probleme sunt și la investițiile din sectorul energetic.

Pierderea fondurilor europene ar afecta economia

Prin PNRR, România ar fi putut atrage 29 de miliarde de lei, dar guvernul Ciolacu a încasat doar 9 miliarde. Din acești bani, jumătate nu au fost folosiți. Pierderea fondurilor europene ar agrava deficitul bugetar și ar crește riscul de retrogradare a României de către agențiile de rating. De asemenea, ar putea afecta cursul euro și economia națională.

Posibile măsuri fiscale mai dure

Pe 4 iunie, Comisia Europeană va analiza dacă Guvernul Ciolacu va respecta ținta de deficit bugetar de 7%. Este posibil ca autoritățile să fie obligate să adopte măsuri fiscale mai dure pentru a corecta deficitul.


Aktual24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.