MOSCOVA, 5 martie – RIA Novosti. Imediat după semnarea acordului privind resursele minerale rare între SUA și Ucraina, livrările de arme americane către Kiev vor fi, cel mai probabil, reluate, consideră vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev.
„Vorbind în Congres, Trump a declarat cu satisfacție că a primit de la liderul ucrainean, pe care l-a sancționat, o scrisoare de pocăință cu privire la disponibilitatea de a negocia pacea sub conducerea SUA și de a semna un acord economic dezavantajos. Acest lucru înseamnă că, imediat după semnarea acestuia, livrările de arme americane vor fi, cel mai probabil, reluate (în condițiile în care Europa deja le-a intensificat)”, a scris Medvedev pe pagina sa de „VKontakte”.
Postul de televiziune Fox News, citând un oficial de rang înalt de la Casa Albă, a raportat marți că SUA suspendă întreaga asistență militară pentru Ucraina până când președintele american Donald Trump va decide că Kievul demonstrează un angajament real față de negocierile de pace. Un reprezentant al Casei Albe a confirmat pentru Washington Post această decizie a administrației Trump.

Săptămâna trecută, Trump l-a mustrat pe Volodimir Zelenski la Casa Albă, în momentul în care acesta venise să semneze un acord privind exploatarea comună a resurselor minerale ale Ucrainei. Președintele SUA i-a cerut lui Zelenski să accepte încetarea focului și să înceteze criticile la adresa președintelui rus, Vladimir Putin. Vicepreședintele JD Vance l-a numit pe Zelenski un „agitator nerecunoscător în favoarea democraților”, după ce acesta a încercat să-și justifice acțiunile, a acuzat Rusia și chiar a amenințat SUA că vor resimți consecințele conflictului, deși sunt despărțite de un ocean. Delegația ucraineană a fost rugată să părăsească Casa Albă, iar acordul nu a fost semnat.
Duminică, președintele Camerei Reprezentanților a Congresului SUA, Mike Johnson, a declarat că Zelenski trebuie să-și revină și să se întoarcă la masa negocierilor, altfel Ucraina ar trebui să fie condusă de altcineva.
Rusia consideră că livrările de arme către Ucraina împiedică soluționarea conflictului și implică direct țările NATO. Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a subliniat că orice transport de arme destinat Ucrainei devine o țintă legitimă pentru Rusia. Potrivit acestuia, SUA și NATO participă direct la conflict, nu doar prin livrările de arme, ci și prin instruirea militarilor ucraineni în Marea Britanie, Germania, Italia și alte țări. Kremlinul a declarat că înarmarea Ucrainei de către Occident nu contribuie la negocieri și va avea un efect negativ.