„România, lovită de un val de amenințări și violență”, scrie presa franceză
În România, extrema dreaptă câștigă teren pentru prezidențiale, într-un climat de amenințări. Așa scrie corespondentul Ouest France la București.
Deși Călin Georgescu a fost exclus din cursa prezidențială din mai, extrema dreaptă continuă să îngrijoreze.
Curtea Constituțională a confirmat excluderea lui Georgescu pe 11 martie. El câștigase primul tur, dar candidatură sa a fost marcată de nereguli. De asemenea, au existat suspiciuni de ingerință rusă pe rețelele sociale.
Pentru mulți, excluderea lui Georgescu a fost considerată un „furt al alegerilor”.
Rezultatele manipulării politice
Laura Ștefan de la Expert Forum analizează situația. „Georgescu s-a hrănit din exasperarea față de clasa politică. A folosit manipulare și propagandă bine orchestrată”.
Acesta a profitat de terenul fertil al mișcării ultranaționaliste fasciste românești, Legiunea. Mișcarea s-a aliat cu armata nazistă în perioada 1940-41.
Minoritățile amenințate
Răzvan Martin de la Active Watch observă asemănări cu discursul nazist din anii 1930. Mișcările progresiste susținute de George Soros sunt prezentate ca fiind evrei și comuniști.
Acest discurs provoacă temeri în rândul minorităților sexuale și etnice. Anda Constantin, de la organizația Aresel, povestește despre amenințările primite pe rețele sociale. Nepoata sa a fost terorizată și amenințată cu moartea pentru opiniile sale politice.
Bărbați înarmați, îmbrăcați în uniforme legionare, au atacat tineri romi. Aceștia le-au trimis videoclipuri cu mesajul: „Știm unde locuiești”.
Anda descoperă că aceste grupuri sunt organizate după modelul unor organizații paramilitare. Deși o anchetă este în curs, justiția întâmpină dificultăți în a acționa.

Justiția și promovarea ideilor fasciste
Răzvan și Anda sunt îngrijorați de numărul mic de condamnări pentru incitare la violență sau promovarea ideilor fasciste. Anda face o paralelă cu deportarea romilor sub regimul legionar.
Apeluri la violență împotriva autorităților
Nicu Dumitru, vicepreședintele Aresel, denunță monumentele ce comemorează perioada legionară. Plăcile cu numele dictatorului Ion Antonescu au reapărut după 1989.
Deși interzise de o lege din 2002, unele încă există. „Ideile lor nocive au fost mereu latente, ca un monstru care așteaptă să iasă la lumină”, spune Dumitru.
Liderul AUR și candidatura sa
George Simion, liderul AUR, își anunță candidatura la alegerile prezidențiale. El a așteptat momentul potrivit, știind că autoritățile nu îi vor permite lui Georgescu să candideze.
Simion, acum principalul candidat al extremei drepte, îi invită pe susținătorii lui Georgescu să „atace membrii biroului electoral”.