Proiect de lege: Moștenitorii și soții divorțați scutiți de impozit la vânzarea imobilelor

Un nou proiect de lege depus la Senat de mai mulți deputați PNL prevede scutirea de impozit pentru moștenitori și soți divorțați. Acesta arată că, în anumite condiții, nu se va mai aplica impozitul de 3% pe vânzarea imobilelor obținute prin succesiune sau dobândite în timpul căsătoriei. În prezent, aceștia sunt obligați să plătească acest impozit în cazul vânzării acestor imobile.

Ce prevede propunerea legislativă?

Propunerea legislativă introduce două excepții pentru impozitul de 3% aplicat vânzării imobilelor. Moștenitorii legali care vând imobile obținute prin succesiune nu vor plăti impozitul. De asemenea, soții care vând imobile dobândite în timpul căsătoriei după divorț și partaj vor fi scutiți de acest impozit.

Argumentele inițiatorilor proiectului

Inițiatorii susțin că propunerea are un caracter social. Scopul este de a reduce povara fiscală pentru persoanele aflate în situații dificile. Aceasta include moștenitorii care au pierdut un membru al familiei și foștii soți care au trecut printr-un divorț.

Prevenirea speculei imobiliare și descurajarea samsarilor imobiliari

PNL susține măsurile fiscale care previn speculațiile imobiliare, dar consideră că aplicarea impozitului în aceste cazuri este inechitabilă. Conform lor, moștenitorii și foștii soți nu au intenția de a obține profit, ci vând imobilele din necesitate.

Moștenirea nu trebuie considerată o investiție speculativă

Liberalii argumentează că moștenirea nu este o investiție speculativă, ci un drept dobândit legal. În plus, moștenirea a fost deja impozitată pe durata deținerii de către defunct, ceea ce face ca impozitarea suplimentară să fie o dublă taxare.

Vânzarea bunului comun după divorț

În cazul divorțului, fostii soți vând bunurile comune din necesitate. Ei nu au intenția de a obține profit imobiliar, ci doar doresc să încheie situațiile patrimoniale complexe.

Proiectul a fost depus la Senat

Proiectul de lege a fost depus la Senat pe 26 martie 2025 și urmează să fie dezbătut de Camera Deputaților, care este decizională.


Digi24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.