Diana Iovanovici Șoșoacă trage un semnal de alarmă privind starea sănătății populației din România

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, pe 7 aprilie 2025, Diana Iovanovici Șoșoacă a publicat un mesaj important. Ea a abordat, prin intermediul unui expert al Organizației Mondiale a Sănătății, problema gravă a mortalității în România cauzată de boli prevenibile. Dr. Florian Alexandru Nicula, expert în prevenirea și controlul cancerului, a subliniat date alarmante privind starea de sănătate a populației românești.

Cancerul și mortalitatea în România

România se confruntă cu un număr mare de decese din cauza bolilor netransmisibile. Acestea includ boli cardiovasculare și cancer, cu un impact sever asupra vieții românilor. În 2022, au murit aproape 273.000 de oameni, dintre care 45.823 au decedat din cauza cancerului. Cele mai comune tipuri de cancer care au provocat aceste decese sunt cancerul pulmonar, mamar, de stomac și de prostată.

Prevenirea și controlul cancerului – măsuri insuficiente

În ciuda legislației noi privind controlul cancerului, România nu a reușit să implementeze programe de prevenire și tratament eficiente. Deși există planuri legislative, acestea sunt incomplet aplicate și nu beneficiază de o infrastructură adecvată. Lipsa unui plan național coerent de control al cancerului și a unui management adecvat în instituțiile de sănătate publică au dus la o stare de haos.

Lipsa unui plan de acțiune eficient

În ciuda resurselor alocate și a unor eforturi anterioare, nu s-au obținut progrese semnificative. Comisia de Oncologie și Ministerul Sănătății nu au implementat intervenții integrate care să ajute la prevenirea și tratamentul cancerului. De asemenea, testele de screening au fost întrerupte fără justificare, iar accesul la tratamente și diagnostic a rămas limitat.

Soluții pentru îmbunătățirea situației

Diana Iovanovici Șoșoacă subliniază necesitatea unor măsuri imediate și eficace. Este esențial ca România să reconstruiască un sistem de prevenire a cancerului, bazat pe expertiza necesară și pe resurse existente, pentru a preveni pierderile de vieți omenești cauzate de neglijență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.