Cum va fi ales următorul Papă după decesul Papei Francisc

Procedura de alegere a unui nou Papă a fost modificată de-a lungul istoriei. Acum, cardinalii sunt cei care aleg noul Suveran Pontif, în cadrul unui conclav. Papa Francisc, primul lider latino-american al Bisericii Romano-Catolice, a murit la vârsta de 88 de ani. Decesul său a fost anunțat de Vatican pe 21 aprilie 2025.

Procedura de alegere a unui nou Papă

Biserica Catolică a schimbat de mai multe ori modul de alegere a unui Papă. Evanghelia nu detaliază procedura de alegere a succesorului Sfântului Petru. În trecut, suveranii sau marile familii au influențat alegerea Papei. În 1060, Papa Nicolae al II-lea a publicat bula papală „In Nomine Domini”, care a stabilit că doar cardinalii pot alege Papa.

În 1970, Papa Paul al VI-lea a stabilit regulile actuale: vârsta maximă a cardinalilor care pot vota este de 80 de ani. Numărul maxim de cardinali care pot participa este 120. Papa Ioan Paul al II-lea a confirmat aceste reglementări în 1996 prin constituția „Universi Domini Gregis”.

Internaționalizarea colegiului cardinalilor

În ultimii ani, colegiul cardinalilor a devenit tot mai internațional. Aceasta a făcut mai dificilă prezicerea următorului Papă. Alegerea papală se desfășoară sub izolare completă, fără presiuni externe. Conclavul este un proces izolat care durează până când cardinalii ajung la un acord.

Alegerea Papei și tradițiile istorice

Această izolare a fost impusă pentru prima dată în 1271, când cardinalii nu au reușit să aleagă un Papă. La Viterbe, aceștia au fost închiși și supuși unui regim strict pentru a grăbi alegerea. Grigorie al X-lea a instituit această procedură ca regulă.

Ce se întâmplă acum după decesul Papei Francisc

După decesul Papei, Vaticanul va amenaja spațiile necesare pentru conclav. Cardinalii trebuie să ajungă la Vatican între 15 și 20 de zile de la deces. Ei se mută în Capela Sixtină, iar porțile sunt închise. Cardinalii depun jurământul de a respecta secretul votului și de a accepta rezultatul.

Procesul de votare

Votul se desfășoară în Capela Sixtină. Se țin două scrutine dimineața și două seara. Buletinele de vot sunt arse, iar cardinalul care obține două treimi din voturi este ales. În cazul unui impas, poate fi aleasă o majoritate absolută.

Confirmarea alegerii

După ce rezultatul este stabilit, decanul Colegiului Cardinalilor întreabă dacă alesul acceptă alegerea. Dacă acceptă, devine Papă. Noul Papă va anunța numele pe care îl va purta.

Anunțarea rezultatului

În timpul procesului de votare, fumul din soba capelei Sixtine semnalează rezultatul. Fumul alb înseamnă că a fost ales un nou Papă, iar fumul negru indică faptul că alegerea nu a avut loc.

Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.