Dosarul fabricii de permise din Suceava: 10 răspunsuri corecte costă 1.000 de euro

Un nou scandal în rețeaua de corupție
După scandalul din Argeș din 2008, un caz similar a șocat Suceava. În ambele cazuri, mulți analfabeți au obținut permisul de conducere, plătind mită. Procurorii DNA au trimis în judecată un nou dosar de corupție, care implică 79 de inculpați. Printre aceștia sunt candidați care au plătit pentru a obține permisul de conducere. 18 dintre inculpați au cerut încheierea unor acorduri de recunoaștere a vinovăției.

Radu Obreja și rețeaua de fraudare
Radu Obreja, șeful Serviciului Permise Suceava, a constituit un grup infracțional. Alături de polițiști, instructori auto și administratori de școli de șoferi, aceștia au cerut mită de la candidați. Sumele variau între 200 și 5.500 de euro.

Mita cerută pentru permisul de conducere
În rechizitoriul procurorilor, se menționează că mită minimă pentru un permis era de 2.000 de euro. Candidații de etnie romă trebuiau să plătească cel puțin 2.200 de euro.

Metodele frauduloase de ajutor

Prima metodă: Răspunsurile corecte comunicate direct
Candidații primeau răspunsurile corecte prin intermediul lui Radu Obreja. Se făcea astfel, pentru ca Obreja să observe ecranul examinatorului. Astfel, candidații erau ajutați să obțină permisul fără să răspundă corect.

A doua metodă: Combinarea echipamentelor
O altă variantă implica o cască și o vestă specială. Aceasta ascundea un sistem de comunicare audio-video. Răspunsurile corecte erau transmise de o altă persoană, sub coordonarea a doi polițiști.

Modul în care funcționa rețeaua infracțională
Instructorii auto și administratorii de școli de șoferi livrau candidații rețelei. Aceștia organizau și controlau procesul, în schimbul unui comision.

Accidentele mortale și promovabilitatea ridicată
Deși promovabilitatea în județul Suceava era mare, accidentele rutiere mortale erau frecvente. În perioada 2015-2020, Suceava a înregistrat cel mai mare număr de accidente mortale din țară.

Analfabetismul și mita la Suceava
Cei mai mulți candidați care plăteau mită aveau un grad ridicat de analfabetism. Aceștia nu puteau promova examenul teoretic fără ajutorul rețelei. De asemenea, mulți dintre ei aveau activități în afaceri externe, ceea ce făcea „simplificarea” procedurii necesară.

Interceptări și mărturii relevante

Dialog între instructori
Într-o interceptare, un instructor explica cum se desfășura procedura. „Înainte puneam 150 de euro în dosar și puneam examenul când voiam eu”, spunea instructorul.

Șpaga pentru răspunsuri corecte
Pentru 10 răspunsuri corecte, tariful era de 1.000 de euro, adică 100 de euro pe răspuns. Într-o discuție între instructori, se preciza cum se împărțeau banii.

Detalii despre împărțirea șpăgilor
Instructorii împărțeau șpaga în funcție de școala de șoferi. Suma de 2.500 de euro includea mită pentru examenul teoretic și practic. Aceste informații au fost obținute prin mărturiile instructorilor implicați în rețea.

Investigator sub acoperire

Candidatul analfabet sub acoperire
Pentru a demonstra rețeaua de corupție, a fost folosit un investigator sub acoperire. Acesta a jucat rolul unui candidat analfabet, ajutând procurorii să strângă probe împotriva grupului infracțional.

Adevărul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.