România sub conducere interimară: Predoiu numit premier de Bolojan
Criza politică continuă
Astăzi, va fi dezbătută în plenul Camerei Deputaților moțiunea simplă împotriva ministrului Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu. Moțiunea a fost depusă de AUR și POT și îi reproșează ministrului „izolarea” statului român.
Moțiunea a fost inițial depusă în aprilie, dar a fost respinsă pe motiv că nu respecta regulamentul. Dezbaterea va avea loc la ora 14.00.
UPDATE 9.45: Cătălin Predoiu numit premier interimar
Cătălin Predoiu a fost numit premier interimar după demisia lui Marcel Ciolacu. Predoiu a deținut anterior funcția de vicepremier și este președinte interimar al PNL.
Președintele interimar Ilie Bolojan l-a primit pe Marcel Ciolacu la Palatul Cotroceni pe 5 mai 2025. Ciolacu și-a înaintat oficial demisia din funcția de prim-ministru.
Președintele interimar a semnat decretul care constată vacanța funcției de prim-ministru. De asemenea, l-a desemnat pe Cătălin Predoiu ca premier interimar.
Funcțiile guvernului interimar
Guvernul interimar are atribuții limitate comparativ cu un guvern cu puteri depline. Acesta poate emite acte normative necesare pentru buna administrare, dar nu poate iniția noi politici publice.
În această perioadă, guvernul interimar nu poate emite ordonanțe sau ordonanțe de urgență și nu poate iniția proiecte de lege.

România condusă de lideri interimari
România este acum condusă de un președinte și un premier interimar, amândoi numiți temporar. După demisia lui Ciolacu și absența unui președinte ales, țara se află într-o perioadă politică instabilă.
Ilie Bolojan, președintele interimar, a comunicat că va desemna un premier interimar în prima parte a zilei de 6 mai.
Demisia lui Marcel Ciolacu
Demisia lui Ciolacu a venit după eșecul candidatului coaliției, Crin Antonescu, în alegerile prezidențiale. Ciolacu a spus că „acordul coaliției nu a fost împlinit”, iar coaliția nu mai are legitimitate.
Ciolacu a propus ieșirea din coaliție și a anunțat că va demisiona din funcția de prim-ministru.
Situația guvernului
Miniștrii social-democrați rămân în funcții pentru a evita o criză politică majoră. Cu toate acestea, guvernul interimar nu poate face schimbări semnificative în politicile guvernamentale.
Acesta poate doar să adopte acte necesare pentru administrarea curentă a treburilor publice.