De la Cașpirovski la scena publică românească

Vă invit la o scurtă reflecție asupra tehnicilor vechi de manipulare psihologică. Acestea au fost folosite intens în URSS, în anii ’80 și ’90. Astăzi, ele sunt reciclate în România, în forme adaptate contextului actual.

Anatolii Cașpirovski era un „vindecător” sovietic, celebru în epoca sa. A apărut la televizor cu o aură mesianică și o atitudine hipnotică. Vorbea calm, transmitea „adevăruri” și oferea „soluții” aparent salvatoare. Se folosea de incertitudinea socială pentru a proiecta control și autoritate.

Călin Georgescu și George Simion – ecouri contemporane

Astăzi, vedem ecouri îngrijorătoare ale acelui model de influență. Călin Georgescu adoptă un stil de „guru național” și vizionar. El promovează o „trezire” colectivă, folosind un limbaj pseudo-spiritual și vag.

George Simion este versiunea energică și emoțională a acestui model. Folosește discursuri aprinse, emoționale, adesea pline de conspirații. Simplifică mesajele și promovează un clar „noi versus ei”.

Nu e vorba de persoane, ci de tipare

Scopul nu este atacul la persoane sau la convingeri politice. Ci conștientizarea tiparelor de influență care ne pot manipula subtil. Într-o lume tot mai haotică, discernământul devine o armă esențială. Trebuie să ne protejăm gândirea critică și capacitatea de analiză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.