Cauza căderii Constantinopolului în 1453

Asediul Constantinopolului a marcat sfârșitul Imperiului Bizantin și ascensiunea Imperiului Otoman. Acest eveniment este un punct de cotitură între Evul Mediu și Renaștere. Pe 29 mai 1453, orașul a căzut, schimbând harta geopolitică și culturală. Dar care au fost cauzele care au dus la dispariția acestui imperiu de aproape 2.000 de ani?

Probleme politice și situația Imperiului Bizantin

La începutul secolului XV, Constantinopolul era ultimul bastion al Imperiului Bizantin. Imperiul era redus la o mică zonă în jurul Peloponezului și Constantinopolului. Orașul avea aproximativ 40.000 de locuitori. Servind ca legătură comercială cu Orientul, orașul era important pentru familiile din Napoli și Genova. Otomanii erau cei mai insistenți atacatori. Ei cuceriseră deja teritorii bizantine importante. După două încercări nereușite, otomanii au cucerit Balcanii și Bosforul. Capitala lor era la Andrinopol, actualul Edirne.

Invazia otomană din mai 1453

Izolat și neîncrezător în Occident, împăratul Constantin al XI-lea era în fața trupelor lui Mehmed al II-lea. Mehmed, cunoscut ca „Cuceritorul”, avea o armată de 80.000 – 100.000 de soldați. Flota otomană avea 120 de nave. Apelurile de ajutor ale Bizanțului nu au fost ascultate de orașele italiene. Mehmed al II-lea a construit fortăreața Rumeli Hisarı pentru a bloca întăriri. Constantinopolul avea doar 7.000-8.000 de soldați pentru apărare. Fortificațiile au rezistat câteva săptămâni, până pe 29 mai 1453. În acea zi, otomanii au intrat în oraș. Împăratul Constantin al XI-lea a murit lângă Bazilica Sfânta Sofia. 4.000 de soldați bizantini au murit în luptă. Peste 25.000 de locuitori au fost înrobiți de otomani. Mehmed al II-lea a făcut din Constantinopol capitala Imperiului Otoman.

Consecințele cuceririi Constantinopolului

Cucerirea a marcat căderea simbolică a Imperiului Roman de Răsărit. Data de 29 mai 1453 este considerată sfârșitul Evului Mediu. Totodată, marchează începutul Renașterii și sfârșitul Războiului de o sută de ani. Căderea Constantinopolului nu a însemnat imediat căderea întregului Bizanț. State izolate precum Trebizonda, Theodoros și Epir au rămas pentru o vreme. Acestea au fost cucerite până în 1479. Constantinopolul a rămas capitala Imperiului Otoman până în 1923. Atunci Imperiul Otoman a devenit Republica Turcia. Capitala a fost redenumită Istanbul în 1930. Numele era deja folosit pentru cartierul istoric al orașului.

Omofon

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.