Funcționari reținuți pentru acte false acordate cetățenilor străini
Doi funcționari publici au fost reținuți pentru că au emis acte false unor persoane din Rusia, Ucraina și Moldova. Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a declanșat acțiunea penală pentru fals informatic în formă continuată. Procurorii au impus măsuri preventive împotriva a patru funcționari implicați în acest dosar penal. Doi funcționari au fost reținuți pentru 24 de ore în urma anchetei penale. Ceilalți doi au fost plasați sub control judiciar pentru o perioadă determinată.
Descinderi și acuzații multiple în județul Botoșani
Pe 1 iulie au avut loc 206 percheziții în județul Botoșani la persoane suspectate. Perchezițiile au vizat sedii ale instituțiilor publice și locuințe private din orașul Săveni. Sunt anchetate fapte de luare de mită și fals informatic comise de funcționari. Sunt investigate și fapte de dare de mită, uz de fals și fals în acte oficiale. Rețeaua a fost destructurată de autorități prin acțiuni coordonate pe raza județului Botoșani. Funcționarii vizați ar fi emis acte false pentru persoane din foste state sovietice.
Documente false pentru cetățeni străini
Ancheta a identificat o rețea care furniza identități românești false. Documentele erau obținute prin funcționari din serviciile locale de evidență și primării. Informațiile false vizau adrese inexistente și date personale inventate. Se falsificau numele, data și locul nașterii, domiciliul și reședința. Scopul era obținerea de acte românești care atestă cetățenia și identitatea. Parchetul a precizat că datele furnizate în documente nu corespundeau realității.

Peste 7000 de cazuri între 2023 și 2024
Între 2023 și 2024, 7000 de persoane și-au declarat fictiv domiciliul în România. Majoritatea beneficiarilor proveneau din Rusia, Ucraina și foste state sovietice. Serviciile de evidență a populației au fost implicate în emiterea acestor documente. Informațiile falsificate erau esențiale pentru obținerea cetățeniei române. Datele false permiteau accesul la drepturi și beneficii aferente statutului de cetățean român.
Caz cu implicații internaționale
Unul dintre beneficiari ar fi atacatorul casei premierului britanic Keir Starmer. Autoritățile britanice au prezentat suspectul ca fiind român. Ancheta a arătat că este ucrainean și vorbește doar limba rusă. Identitatea falsă i-ar fi fost oferită prin această rețea din România. Informațiile au fost dezvăluite de Antena 3 CNN în cadrul unei anchete recente.