Autostrăzi construite cu bani de Apărare pentru mobilizarea NATO
România va construi autostrăzi cu fonduri militare, conform planului NATO pentru mobilizarea rapidă în caz de război. Alianța Nord-Atlantică a stabilit traseele care traversează țara de la vest la est și de la nord la sud. Proiectul prevede coridoare rapide pentru tancuri și vehicule blindate, legând România de statele membre NATO. Bugetul Ministerului Apărării ar putea crește la 5% din PIB în următorii 10 ani. Suma totală estimată este de 20 miliarde euro, din care 1,5% pentru infrastructură militară. Restul fondurilor vor fi direcționate către salarii și echipamente pentru armată.
Traseele NATO din România
NATO a identificat trei coridoare strategice ce includ teritorii din România. Coridorul Vest-Est intră prin Arad și iese prin Constanța, trecând prin Deva, Sibiu, Brașov, Ploiești și București. Coridorul Baltică-Mediterană pornește din Lituania, traversează Polonia și Slovacia, intră în România prin Bihor. Coridorul Sud leagă Timișoara de Calafat, trecând prin Drobeta Turnu Severin și Craiova. Un traseu va porni din Germania, va traversa Slovacia și Ungaria, intrând în România la Arad. De acolo, se va bifurca spre Constanța și spre sudul țării, prin Timișoara și Craiova. Segmentul Sibiu–Brașov este critic și necesită finanțare militară pentru realizare. Timișoara nu este conectată prin autostradă cu sudul, ceea ce complică implementarea proiectului.

Condiții pentru realizarea coridoarelor
Coridorul Baltică–Mediterană va traversa România prin județul Bihor, însă lipsesc tronsoane între Oradea și Arad. Legătura Banatului cu Calafat depinde de lucrări viitoare de infrastructură. Guvernul trebuie să respecte angajamentul de creștere a bugetului Apărării. Traseele trebuie declarate drumuri de importanță militară prin decizia CSAT. Doar așa pot fi finanțate prin bugetele destinate infrastructurii militare. România se aliniază astfel strategiei NATO pentru siguranță regională și mobilitate militară rapidă.