Finaliști români la Premiile UE pentru produse ecologice 2025
Un producător român de miere bio și o piață volantă au ajuns în finala Premiilor UE 2025. Aceștia concurează pentru premiile la categoriile cel mai bun IMM ecologic și cel mai bun retailer. Finaliștii sunt Herța Bio Apicole din Sibiu și proiectul „Din drag de Bucovina – Piața Volantă” din Suceava. Ambele inițiative se numără printre cele 21 selectate din 13 țări europene.
Herța Bio Apicole – excelență românească în miere bio
Herța Bio Apicole produce miere ecologică din mai multe sortimente. Firma are o capacitate autorizată de 1,4 tone pe săptămână. Produsele sunt vândute prin magazinul online și distribuitori.
Antreprenorul Herța Ioan Cosmin a înregistrat o cifră de afaceri de 112.657 lei anul trecut. Reprezentanții companiei spun că prezența în top este o victorie a muncii cinstite.
Ei subliniază respectul pentru natură și angajamentul față de calitate. Compania se mândrește că reprezintă România în domenii ca inovația și sustenabilitatea.
Piața Volantă – susținere pentru producătorii locali
„Din drag de Bucovina” este un proiect al Direcției pentru Agricultură Județeană Suceava. Aceasta este o instituție publică cu personalitate juridică, aflată sub tutela MADR.
Piața este organizată de ingineri și specialiști agricoli voluntari. Scopul este sprijinirea producătorilor locali din județul Suceava.
Se vând produse de sezon, carne, lapte, fructe, legume, sucuri, dulcețuri și altele.
Piața asigură parcarea gratuită și legătura directă între producători și consumatori. Astfel, sunt eliminați intermediarii, ceea ce ajută economia locală.

Premiile UE pentru produse ecologice – ediția a patra
Premiile UE pentru produse ecologice au fost lansate în anul 2022. Ele fac parte din Planul de acțiune pentru agricultura ecologică.
Premiile recunosc excelența în întregul lanț ecologic: de la fermieri la restaurante.
Scopul este creșterea vizibilității lanțului ecologic și promovarea logo-ului ecologic european. În 2025, vor fi acordate șapte premii în șase categorii.
Gala de premiere va avea loc la Bruxelles, pe 23 septembrie. Finaliștii își pot prezenta proiectele în fața publicului european.
Se premiază proiecte remarcabile, sustenabile și inovatoare. România are șansa de a fi reprezentată după un an în care nu a avut niciun finalist.