Stegarul Dac în greva foamei. Avocatul cere eliberarea

Cezar Avramuță se află în arest preventiv de două luni și este în greva foamei și a setei. Avocatul Dan Chitic a cerut Tribunalului București eliberarea imediată a activistului. Acesta a fost acuzat de ultraj pentru că a împins un jandarm care îl împiedica să protesteze. Protestul era în fața Arestului Central împotriva tratamentului aplicat lui Bogdan Peschir. Chitic a invocat hotărârea CEDO din cazul său, unde România a fost condamnată. Curtea a constatat încălcarea libertății de exprimare prin acțiunile Jandarmeriei. Avocatul a susținut că fluturarea unui steag și exprimarea unui adevăr nu reprezintă pericol public.

Starea de sănătate a lui Avramuță este critică

Cezar Avramuță cântărește acum doar 50 de kilograme la 1,85 metri înălțime. Avocatul a cerut desființarea deciziei de menținere a arestului din 10 iulie. Judecătoarele TMB au rămas în pronunțare asupra cererii. Între timp, Parchetul Sectorului 1 l-a trimis în judecată pentru două presupuse fapte de ultraj. Acuzațiile vizează împingerea unui jandarm și amenințarea altuia cu „te plesnesc”. Rechizitoriul a fost confirmat de conducerea parchetului.

Argumentele CEDO și ale apărării

CEDO a stabilit că sancționarea exprimării politice afectează grav libertatea de exprimare. Chitic a susținut că jandarmul a acționat contrar legii. Legea 550/2004 și Legea 80/1995 interzic executarea ordinelor ilegale. Conform CEDO, sancționarea discursului politic are efecte negative asupra dezbaterii publice. Chitic a susținut că ordinul aplicat clientului său a fost ilegal. De aceea, jandarmul nu era în exercitarea legală a atribuțiilor. Avramuță și-a exprimat un adevăr personal, protejat de Constituție și CEDO.

Un apel la dreptate și umanitate

Avocatul a cerut revocarea măsurii și eliberarea imediată a lui Avramuță. Acesta nu reprezintă un pericol pentru societate. Din contră, menținerea lui în arest este motiv real de îngrijorare. Avramuță este cunoscut și apreciat de o mare parte din societate. Avocatul a subliniat că greutatea sa extrem de scăzută arată suferința fizică. A cerut judecătorilor să facă dreptate și un gest umanitar. A subliniat că exprimarea adevărului nu e pericol public. Avramuță nu a instigat și nu a defăimat. Doar și-a exprimat o opinie personală împărtășită de mulți români.

Gândul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.