Segmentarea autostrăzilor A7 și A8 din PNRR

Segmente din A7 și A8 au fost eliminate din PNRR. Motivul invocat sunt problemele la procedurile de achiziții publice. Ministrul Proiectelor Europene a declarat că eliminarea nu este din cauza progresului fizic. România va căuta surse alternative de finanțare pentru aceste tronsoane. Unele erate nu au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Ministerul Transporturilor susține că nu se pierd fonduri

Ministerul Transporturilor afirmă că România nu pierde bani din PNRR. Fondurile rămase vor fi folosite fără cofinanțare națională. Ajustările de preț vor fi acoperite din fonduri europene conform OUG 64/2022. A7 (Focșani–Pașcani) și A1 (Lugoj–Deva) rămân finanțate. Infrastructura feroviară Cluj–Episcopia Bihor și Lugoj–Timișoara este inclusă.

Tronsoane eliminate din PNRR

A7 Buzău–Focșani și Lotul 1 Ploiești–Buzău au fost deja deschise. A8 Leghin–Moțca și Târgu Mureș–Miercurea Nirajului au contracte semnate. Secțiunea Nădășelu–Poarta Sălajului e în lucru. Loturile 1, 3 și 4 din CF Arad–Timișoara–Caransebeș au fost eliminate. Ministerul afirmă că fondurile cheltuite nu vor fi returnate.

Explicațiile MIPE și următorii pași

Dragoș Pîslaru spune că proiectele eliminate însumează 6,3 miliarde euro. România trebuie să trimită forma revizuită a PNRR până în iulie. Proiectele care nu pot fi finalizate până în august 2026 vor fi eliminate. Se vor căuta surse alternative pentru proiectele considerate prioritare. Printre acestea se numără și autostrăzile A7 și A8.

Mecanismul de prioritizare

Proiectele aflate doar în stadiu contractual vor fi amânate. Cele deja începute vor primi finanțare alternativă. Se vor folosi fonduri de coeziune, modernizare sau împrumuturi de la BEI. Decizia finală va depinde de spațiul fiscal disponibil și de fluxul de numerar.

HotNews

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.