Dosare vechi, fără verdict: instanțele invocă volumul de muncă

Dosare cu prejudicii uriașe zac de peste 12 ani în instanțele din România, fără nicio sentință definitivă. Judecătorii invocă volumul de muncă și lipsa de personal în sistemul de justiție. Acuză suprasolicitarea și efectele negative asupra sănătății fizice și psihice. Instanțele păstrează tăcerea în fața dosarelor care stagnează până la prescriere. Unele cauze durează și zece ani doar în faza de fond, fără condamnări. Curtea de Apel Ploiești arată într-un comunicat că a avut 238.438 dosare de soluționat. Situația cea mai gravă este la Tribunalul Prahova și Tribunalul Buzău. Aceste instanțe funcționează cu personal redus la jumătate. Judecătorii sunt suprasolicitați și ajung la epuizare profesională.

Dosarul Oniga: 12 ani, 100 de termene, fără sentință

Dosarul Oniga este unul dintre cele mai vechi cazuri de corupție din justiția română. Fosta șefă DGASPC Prahova a fost trimisă în judecată în 2013. Este acuzată de luare de mită și abuz în serviciu. Dosarul s-a plimbat între instanțele din Prahova și Buzău. A avut peste o sută de termene de judecată până acum. Martorii sunt citați în continuare pentru fapte petrecute în 2006. Oamenii sunt aduși cu mandat și așteaptă ani întregi verdictul. Procesul are 16 inculpați acuzați că au falsificat dosare de handicap. Persoane perfect sănătoase primeau ilegal indemnizații lunare. Prejudiciul stabilit de DNA era de peste 3 milioane lei. Nu a fost recuperat nici după 12 ani de judecată. Ultimul termen a fost pe 23 iunie 2025, iar cauza s-a amânat din nou.

Dosarul Alexe-Păvăleanu: prejudiciu de 30 milioane euro, nicio condamnare

Un alt dosar celebru a fost înregistrat în 2014 la Tribunalul Prahova. Printre inculpați sunt Marcel Păvăleanu și Răzvan Alexe. Ambii sunt personaje cunoscute în anturajul familiei Cosma din Prahova. Socrul fostului deputat Vlad Cosma este și el inculpat. Dosarul vizează acuzații de evaziune fiscală cu prejudiciu de 30 milioane euro. După 11 ani, nu există o decizie finală a instanței. Ultimul termen a fost în iunie 2025 și s-a amânat pentru august. Instanța a invocat exprimarea poziției procesuale de către inculpați.

Erori de judecată și sentințe copiate cuvânt cu cuvânt

Unele dosare trenează din cauza gafelor făcute de judecători. Un caz celebru a fost descoperit la Judecătoria Ploiești. Un magistrat a motivat o sentință folosind informații dintr-un alt dosar. Curtea de Apel a descoperit eroarea și a dispus rejudecarea cauzei. Dosarul viza moartea unui copil lângă o sondă OMV. Judecătorul a copiat pasaje despre un accident rutier fără legătură. În motivare a fost copiat integral rechizitoriul procurorului. Singura frază originală conținea o încadrare juridică greșită. Din această cauză, procesul s-a întors la prima instanță pentru alți doi ani.

Răspunderea pasată spre Inspecția Judiciară

Președintele Curții de Apel Ploiești a refuzat să comenteze situația public. Magistratul a transmis că nu vrea să iasă în presă, precum alți colegi. A precizat că susține demersurile curților, dar nu discută cazuri concrete. În privința dosarelor vechi de peste zece ani, trimite responsabilitatea spre Inspecția Judiciară. Spune că doar aceasta poate analiza dacă au fost încălcate proceduri.

libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.