România și riscurile „opriri bruște” a fluxurilor de capital

Piețele emergente riscă o „oprire bruscă” a fluxurilor de capital, potrivit JPMorgan. Politicile „America First” ale președintelui Trump stimulează economia SUA. Acestea atrag bani din țările mai sărace, expunând astfel economiile emergente la risc. România se află printre țările cele mai vulnerabile, alături de alte trei state.

JPMorgan avertizează că o astfel de oprire bruscă poate dăuna economiilor. Lipsa capitalului ar putea împiedica creșterea și funcționarea acestora. În ultimul trimestru din 2024, au avut loc „ieșiri nete de capital” de 19 miliarde de dolari din economiile emergente. Acestea nu includ China, iar în primul trimestru din 2025 se așteaptă o ieșire suplimentară de 10 miliarde de dolari.

JPMorgan subliniază că piețele emergente (fără China) se îndreaptă spre o oprire bruscă. Fenomenul nu trebuie tratat superficial. În prezent, încetinirea fluxurilor de capital nu este cauzată de un eveniment concentrat pe piețele emergente. Ea se datorează înăspririi condițiilor financiare globale. Creșterea tarifelor și promisiunile de reducere a impozitelor din SUA pot menține ratele dobânzilor mai mari.

JPMorgan consideră că situația nu este comparabilă cu crizele din anii 1998-2002, 2013 sau 2015. Nu există o slăbiciune a economiei americane care să declanșeze o vânzare globală de tip „risk-off”. Dimpotrivă, o economie americană puternică atrage fluxuri din piețele externe.

Evoluția situației va depinde de politicile lui Trump și de datele economice din SUA. Acestea vor influența deciziile de politică monetară ale Fed. În cazul unei opriri bruște în piețele emergente, majoritatea economiilor ar putea absorbi șocul. Totuși, România, Malaezia, Africa de Sud și Ungaria sunt cele mai expuse la risc.


Business24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.