Burduja: „Avem gaze suficiente, dar cineva a extras gaze din depozite ilegal”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat miercuri că România dispune de suficiente gaze. El a asigurat că nu există pericolul ca cetățenii să rămână fără căldură. Burduja a respins teoriile conspirației din mediul online. El a spus că o mare parte din gazul consumat provine din producția curentă, nu doar din depozite. Ministrul a subliniat că anul trecut România a consumat 99% gaz românesc.

Problemele apărute cu extragerea gazelor din depozite

Burduja a explicat că problemele au apărut din cauza extragerii de gaze din depozite fără autorizație. Această practică este acum investigată și va fi sancționată. Libertatea a dezvăluit că raportul Corpului de Control al Ministerului Energiei arată abateri grave. Engie, E.ON și Petrom au extras cantități de gaze mai mari decât programul aprobat. Ministerul Energiei va depune o plângere penală la Parchet.

Lipsa legislației clare privind extracția gazelor

Raportul Corpului de Control subliniază lipsa unei legislații clare pentru extracția gazelor din depozite. ANRE nu a fost informată de Depogaz, subsidiara Romgaz care se ocupă de depozite. Depogaz a explicat că nu există un Cod al Depozitelor, așa cum există un Cod al Rețelei. Expertul Dumitru Chisăliță a afirmat că ANRE trebuia să creeze acest Cod.

Conflictele dintre ANRE și Depogaz

ANRE și Depogaz se acuză reciproc pentru această situație. „Acesta este rezultatul lipsei unor reguli clare de funcționare a pieței”, a spus Chisăliță. Furnizorii care au gaze stocate sunt nemulțumiți că acum trebuie să importe gaze scumpe, deși au stocuri mai ieftine.

Reacția ANRE privind limitarea extracției de gaze

ANRE a declarat că limitarea extracției de gaze nu ar fi fost necesară. În depozite erau suficiente resurse pentru aprovizionare, a subliniat autoritatea. Pe 6 februarie, Depogaz a anunțat limitarea cantității de gaze extrase. Această decizie a perturbat piața și a dus la creșterea prețurilor. Furnizorii au fost nevoiți să importe gaze și să achiziționeze pe bursă, ceea ce a crescut prețurile la maximum în ultimii doi ani.


Libertatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.