Analiză americană: De ce guvernele europene falimentare politic întrețin paranoia de război
„Stânga europeană ar trebui să înceteze să se facă de râs în privința Rusiei. Un oficial francez a lansat un discurs bizar, enumerând paranoic calamități și criticându-l pe Trump, numindu-l „trădător”. Acest discurs amână inevitabilul”, arată analiza de pe site-ul Responsible Statecraft, publicație a think-tank-ului american Quincy Institute for Responsible Statecraft.
Paranoia în timpul Războiului Rece
În timpul Războiului Rece, personalități și mișcări progresiste din Europa și SUA erau acuzate că sunt naive în privința amenințării sovietice. În cel mai rău caz, erau considerați agenți sovietici și colaboratori. Aceste acuzații erau alimentate de o paranoia oficială constantă despre pericolul sovietic. După încheierea Războiului Rece și deschiderea Uniunii Sovietice, am descoperit cât de slabă era Uniunea Sovietică și armata sa. Liderii sovietici erau la fel de speriați de noi cum eram noi de ei.
De ce stânga europeană susține paranoia
Astăzi, mulți din stânga folosesc aceleași tactici pentru a denunța administrația Trump și susținătorii europeni ai unui compromis în Ucraina. Există multe motive de a-l critica pe Trump, dar limbajul „trădării” și „colaborării” nu ar trebui să fie folosit. Criticii din stânga ar trebui să recunoască că unele dintre guvernele europene, falimentare politic și intelectual, generează paranoia pentru a recâștiga sprijinul public.
Discursul senatorului francez Claude Malhuret
Un exemplu al acestei abordări vine din discursul senatorului francez Claude Malhuret din 4 martie. El l-a descris pe Trump ca un „trădător” care „capitulează în fața lui Putin”, susținând că acesta a făcut „un alt pas spre infamie” prin oprirea ajutorului militar american pentru Ucraina. O săptămână mai târziu, Trump a reluat ajutorul pentru Ucraina, iar acest lucru a dus la o presiune asupra guvernului ucrainean să solicite un armistițiu de 30 de zile.
Acțiunile lui Trump în Ucraina
Până acum, nu există dovezi că administrația Trump va forța Ucraina să renunțe la teritorii suplimentare sau să se dezarmeze. De asemenea, nu există dovezi că Trump va presa Ucraina să renunțe la independența sa. În schimb, administrația Trump susține viitoarea aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Guvernul rus a acceptat public „dreptul suveran” al Ucrainei de a adera la UE.
Propunerea lui Malhuret și abordarea Occidentului
Malhuret a susținut că „noi [europenii] eram în război cu un dictator [Putin]” și acum luptăm împotriva unui dictator susținut de un „trădător” [Trump]. Totuși, întreaga abordare a Occidentului față de războiul din Ucraina a fost că nu am „luptat” împotriva Rusiei. Trump și alți lideri NATO au declarat în mod repetat că nu vor trimite trupe în Ucraina, iar ucrainenii au fost cei care au luptat și au murit.
Discursul apocaliptic al lui Malhuret
Malhuret a afirmat că „înfrângerea Ucrainei ar fi înfrângerea Europei”. A construit o demonologie medievală, sugerând că „Sudul Global nu va mai respecta Europa și va decide să ne calce în picioare”. Această viziune sugerează că Malhuret se opune doar sferei de influență rusești, însă în Africa, Franța pare a fi încă ancorată în anii 1970.

Ce propune Malhuret pentru Europa?
Malhuret susține că Trump ar vrea să predea nu doar Ucraina, ci întregul est al Europei Rusiei. Totuși, această „ordine” a fost încheiată în urmă cu 35 de ani, iar astăzi nu este posibil ca Rusia să domine întreaga Europă. Acest scenariu ar presupune, de exemplu, că Polonia „ar capitula” și și-ar desființa armata. A fost Malhuret vreodată în Polonia?
Paranoia despre Rusia: Este Rusia o amenințare reală?
Malhuret susține că Rusia este într-o stare proastă, cu o „armată slabă” care nu a reușit să ocupe decât părți mici din Ucraina. Totodată, el afirmă că Rusia se află la marginea prăpastiei din cauza dobânzilor mari, colapsului rezervelor valutare și demografiei. Dacă aceasta este situația, cum justifică Malhuret cheltuielile militare uriașe pentru a „rezista” amenințării ruse?
Oferirea de trupe europene pentru a lupta în Ucraina
Dacă Malhuret crede cu adevărat că Europa trebuie să susțină Ucraina până la capăt, ar trebui să pledeze pentru trimiterea de trupe europene să lupte cu Rusia. Însă acest lucru nu se întâmplă, deoarece există o opoziție puternică în rândul majorităților din țările europene.
Ce are nevoie Europa?
Europa are nevoie de o dezbatere calmă și bazată pe dovezi despre pacea în Ucraina și propria securitate. Această dezbatere ar recunoaște că nu există nicio garanție de securitate pentru Ucraina, în afară de o înfrângere totală a Rusiei, ceea ce nu este posibil. Forțele de menținere a păcii pentru Ucraina nu ar face decât să amâne procesul de pace. Blocarea unui acord și continuarea războiului ar însemna o catastrofă pentru Ucraina.
Viitorul Ucrainei și rolul Europei
Rusia a acceptat deja principiul aderării Ucrainei la UE. Sarcina Europei nu este să facă promisiuni militare, ci să ajute la reconstrucția Ucrainei și integrarea sa în UE. Dacă aceste fapte sunt recunoscute, UE și Marea Britanie pot începe să gândească serios despre pacea ucraineană și despre propria lor securitate viitoare.