Taxa pentru emisiile de dioxid de carbon ale navelor

Agenția ONU pentru supravegherea maritimă va impune o taxă de 380 de dolari pe tonă de dioxid de carbon emis, începând din 2028. Firmele de transport maritim vor trebui să plătească această taxă sau să utilizeze combustibili mai puțin poluanți. Majoritatea țărilor care au participat la întâlnirea Organizației Maritime Internaționale au aprobat măsura.

Totuși, Arabia Saudită, Rusia, Emiratele Arabe Unite și alte state petroliere s-au opus acestei taxe. În loc de o taxă globală pentru emisiile de carbon, Organizația a adoptat un sistem care va permite tranzacții de credite de carbon între companiile maritime.

Impactul asupra industriei de transport maritim

Se estimează că încasările vor ajunge la aproximativ zece miliarde de dolari. Aceste fonduri vor fi reinvestite în tehnologiile de decarbonizare din industria maritimă. Cu toate acestea, aceste fonduri nu vor fi direcționate către țările afectate de schimbările climatice.

Emisiile vor scădea cu aproximativ 8% până în 2030, mult sub obiectivul de 20% stabilit anterior. Statele insulare mici și alte națiuni vulnerabile au exprimat nemulțumirea față de măsurile adoptate. Multe dintre acestea s-au abținut de la votul final.

Reacțiile țărilor vulnerabile

Simon Kofe, ministrul Transporturilor din Tuvalu, a declarat că măsurile propuse sunt insuficiente. El a subliniat că țările vulnerabile sunt cele care vor suferi cel mai mult, în timp ce economiile mari nu au oferit soluții adecvate.

Un pas necesar pentru decarbonizare

În ciuda criticilor, unii consideră reglementările ca fiind un prim pas important. Jonas Moberg, directorul executiv al Green Hydrogen Organisation, a subliniat importanța combustibililor ecologici. El a menționat că amoniacul verde va deveni tot mai important în transportul maritim.


Biziday

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.