Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (Forumul APPR) planifica să reia astăzi acțiunile de protest stradale, însă a decis să le amâne pentru a evita orice asociere cu campania electorală în desfășurare. Decizia a fost motivată de dorința organizației de a se distanța de orice acțiuni care ar putea fi interpretate politic în această perioadă. „Motivul acestei decizii majore, dar asumate, este dorinţa fermă a organizaţiei de a se delimita de orice acţiuni care pot fi interpretate sau speculate politic în această perioadă de campanie electorală,” a transmis Forumul APPR. Conducerea organizației a primit indicii că anumite forțe politice ar dori să exploateze mobilizarea fermierilor pentru a câștiga capital politic și a manipula situația dificilă din agricultura românească în avantajul lor.

În acest context, reprezentanții fermierilor subliniază riscul real ca mesajele și revendicările legitime ale acestora să fie confiscate și transformate într-o armă politică. „În contextul apropierii alegerilor europene (total insuficient promovate în România, din punctul nostru de vedere), am solicitat fiecărui grup politic parlamentar o listă de priorități și măsuri pentru a aborda provocările actuale din sectorul agricol. Dorim să stabilim un dialog constructiv și să colaborăm eficient pentru atingerea obiectivelor comune – dar, ca organizație de fermieri, nu facem politică! Subliniem că problemele noastre rămân și chiar se agravează pe zi ce trece, odată cu tergiversarea de către autorități a unor soluții structurale, eficiente și bine fundamentate, așa cum am solicitat încă din luna ianuarie,” arată Forumul APPR.

„În condițiile deciziei ca mișcările noastre de protest să nu interfereze cu campania electorală și să nu influențeze rezultatul alegerilor și asocierea noastră cu partide politice, vom relua organizarea acestora după data de 9 iunie 2024. Inacțiunea și temporizarea excesivă nu reprezintă o opțiune atunci când miza este viitorul fermierilor români și al agriculturii naționale. Mobilizarea fermierilor va continua până când vor fi implementate soluțiile necesare pentru redresarea agriculturii românești!”

Prea puține promisiuni onorate

Forumul APPR este hotărât să nu renunțe la protestele naționale, deoarece prea puține dintre problemele sectorului agricol au fost rezolvate în urma protestelor de la începutul anului. Atunci, fermierii și transportatorii au protestat timp de mai multe săptămâni până când au semnat un acord cu premierul României, Marcel Ciolacu, pentru a pune capăt acțiunilor de stradă. Executivul se angaja să adopte mai multe acte normative pentru sprijinirea fermierilor, estimând că aproximativ 600 de milioane de lei vor fi alocate producătorilor autohtoni de tomate, cartofi și usturoi, precum și crescătorilor de animale. Multe dintre aceste promisiuni nu au fost încă onorate, ceea ce îi nemulțumește pe fermieri.

Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti este o structură profesională federativă înființată în anul 2012, formată din producători agricoli și reprezentanți ai lanțului profesional agricol din România.

Ministrul Agriculturii încearcă să calmeze spiritele

Recent, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a promis că doleanțele fermierilor vor fi rezolvate. Zilele trecute, el a avut o întâlnire cu reprezentanții fermierilor la sediul ministerului, abordând probleme precum managementul riscului, derogarea la neonicotinoide, accesul la creditare, Legea arendei, reglementarea sistemului antigrindină, etichetarea produselor agroalimentare și digitalizarea în agricultură. Ministrul a asigurat fermierii că va continua să susțină la Consiliul de miniștri de la Bruxelles creșterea bugetului Politicii Agricole Comune și a nivelului plăților directe, simplificarea condiționalităților de mediu, eligibilitatea achiziției animalelor de reproducție și continuarea derogării la neonicotinoide.

Derogarea la neonicotinoide, greu de continuat

Deși continuarea derogării la neonicotinoide figurează pe lista solicitărilor, acest lucru va fi dificil de realizat în contextul în care Comisia Europeană dorește să înăsprească regulile privind utilizarea de urgență a pesticidelor interzise în UE. Potrivit unui document preliminar aflat în discuție la Bruxelles, țările comunitare nu vor mai putea autoriza utilizarea substanțelor interzise explicit. În 2018, Comisia Europeană a interzis trei neonicotinoide (imidacloprid, tiametoxam și clotianidin) din cauza daunelor aduse albinelor și altor polenizatori, cu excepția culturilor de seră. Totuși, statele membre au evitat interdicția prin articolul 53 din Regulamentul 1107/2009, care permite comercializarea „de urgență” a produselor neaprobate sau restricționate de UE timp de până la 120 de zile, când nu există alt mijloc de control al unui pericol iminent, cum ar fi un parazit rar.

Aceste informații au fost furnizate de către: https://jurnalul.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.