Descoperire istorică pe Marte: Viață extraterestră?

NASA a făcut o descoperire istorică pe Marte. Roverul „Curiosity” a detectat urme de carbon pe suprafața planetei. Experții cred că ar fi existat forme de viață primitivă. Această descoperire reaprinde întrebarea: „A existat viață pe Marte?”

Sideritul – mineralul-cheie în povestea marțiană

Cercetătorii au analizat mostre pentru a reconstitui trecutul climatic al planetei. Studiul a fost publicat în revista „Science”. În mostrele de sol s-a găsit siderit, un carbonat natural de fier. Mineralul a fost prelevat din Muntele Sharp, aflat în craterul Gale.

Dovezi că Marte avea lacuri acum 3 miliarde de ani

Muntele Sharp și Craterul Gale au fost modelate de vânt și apă. NASA susține că acolo a existat un lac uriaș alimentat de zăpadă topită. Muntele s-a format din sedimente acumulate în milioane de ani. Climatul marțian ar fi permis existența mai multor lacuri. Un asteroid a creat un crater de 154 km în urmă cu 3,8 miliarde de ani. Astfel de coliziuni erau comune în formarea Sistemului Solar.

Craterul Gale și misterul muntelui din mijloc

Craterul Gale este special: în centru are un munte de 5 km. Cercetătorii au fost derutați de prezența Muntelui Sharp. Originea acestui munte a fost greu de explicat.

Un pas important în înțelegerea atmosferei marțiene

Dr. Ben Tutolo de la Universitatea Calgary conduce studiul. El este membru al echipei Curiosity a NASA. Tutolo consideră descoperirea carbonului o revelație importantă. Abundența sărurilor solubile confirmă existența unei „Mari Încălziri Marțiene”. Planeta a trecut de la un climat cald la unul rece și uscat.

Transformarea CO₂ în roci pe Marte

Oamenii de știință credeau de mult că Marte avea mult dioxid de carbon. Până acum, însă, dovezile lipseau. Noile date sugerează că exista CO₂ suficient pentru apă lichidă. Pe măsură ce câmpul magnetic s-a slăbit, CO₂ s-a transformat în roci. Acest proces a afectat atmosfera planetei.

A fost Marte locuibilă?

Studiul lui Tutolo apropie oamenii de știință de un răspuns clar. Planeta ar fi fost locuibilă într-o anumită perioadă. Pe măsură ce CO₂ s-a transformat în siderit, planeta s-a răcit. Întrebarea principală rămâne: cât CO₂ a fost sechestrat în rocile marțiene? Această pierdere de gaz ar putea explica dispariția apei lichide.

Lecții pentru viitorul Pământului

Tutolo studiază acum cum să transforme CO₂ în carbonat pe Pământ. Acest proces poate combate schimbările climatice. Marte oferă un exemplu al colapsului climatic. Această cercetare subliniază fragilitatea vieții în Univers.

Concluzia specialiștilor

Dr. Tutolo afirmă că mici variații de CO₂ pot schimba soarta unei planete. Pământul a fost locuibil timp de 4 miliarde de ani. „Ceva s-a întâmplat pe Marte, dar nu și pe Pământ”, a spus el.

Gândul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.