Cererea globală de aur în primul trimestru 2025

Cererea globală de aur a ajuns la 1.206 tone în trimestrul I 2025. Aceasta reprezintă o creștere de 170% față de anul precedent. Prețul aurului a crescut cu 38% în aceeași perioadă. Anul 2024 a fost al șaselea cel mai bun an pentru aur în secolul XXI. Creșterea prețului reflectă schimbări importante în comportamentul investitorilor și băncilor centrale.

Cererea pentru aurul de investiții fizic

Investitorii individuali cumpără lingouri, monede și ETF-uri de aur. Cererea pentru aurul de investiții fizic a crescut cu 170% în ultimul an. Europa și Asia sunt principalele regiuni cu această creștere. În trecut, europenii vindeau mai mult aur din cauza incertitudinilor politice. Acum, comportamentul investitorilor s-a schimbat în favoarea cumpărării de aur.

Situația din România

La Tavex România, vânzările de aur au crescut cu aproape 65% în trimestrul I 2025. Creșterea este mai mare la produsele mici, sub cinci grame. Totuși, cererea pentru produse mai mari rămâne superioară. Marjele de preț sunt mai mici pentru lingourile mari, deoarece costurile producătorilor sunt fixe. Românii caută aurul pentru randamente, diversificare și protecție împotriva inflației, explică Victor Dima, manager Tavex.

„Aurul pe hârtie” și fondurile ETF

Investitorii optează și pentru aur prin ETF-uri, numit și „aur pe hârtie”. Aceste fonduri permit cumpărarea de aur fără deținere fizică.
Activele ETF-urilor au crescut cu 333% în ultimul an. America de Nord, în special SUA, și Asia sunt sursele principale ale acestor investiții. China reprezintă 80% din fondurile ETF asiatice de aur. ETF-urile reprezintă 8% din totalul activelor ETF globale, față de 11% în 2010-2011.

Tendințele generale pe piața aurului

Se preferă produsele cu purități mari și marje mici la vânzare. Avantajul este un profit mai rapid și mai consistent la revânzare. Prețul produselor mari este mai apropiat de cel de piață.

Băncile centrale și achizițiile de aur

Băncile centrale au cumpărat 243,7 tone net în primul trimestru din 2025. Aceasta reprezintă o scădere de 21% față de trimestrul I 2024. Cu toate acestea, 2025 ar putea fi un an record pentru achizițiile băncilor centrale.

Țările cu cele mai mari achiziții de aur

Banca Națională a Poloniei a cumpărat 48,6 tone de aur. Guvernatorul Adam Glapinski a mărit cota aurului la peste 22% din rezerve. Polonia are acum 509 tone de aur, a XII-a rezervă mondială. China a cumpărat 12,8 tone, Kazahstan 6,5 tone, Cehia 5 tone. Turcia și India au achiziționat 4,1, respectiv 3,4 tone de aur.

Rezervele de aur ale României

Rezervele României sunt de 103,6 tone de aur. Nu există planuri de extindere în următoarele 12 luni.

Adevărul

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.