Fructele minune din Oltenia
Agricultura României a fost grav afectată în 2025 de condițiile climatice instabile. Vremea schimbătoare a distrus livezile clasice. Brumele din februarie și martie au compromis culturile de cais și piersic. Fermierii din sudul țării au căutat alternative adaptate noilor condiții. La Dăbuleni, curmalul chinezesc a fost aclimatizat cu succes. Acest arbore este cunoscut și sub denumirea de jujuba. Soiurile introduse în 2019 au dat roade bogate. Producția ajunge la 15–20 kg de la un singur pom. Fructele sunt bogate în vitamina C și se vând cu 16 lei/kg. Piețele și supermarketurile din orașele mari cer tot mai multe curmale. A apărut o oportunitate pentru agricultorii care vor să intre pe această nișă. Consumul de curmale are multiple beneficii pentru sănătate. Fructele întăresc imunitatea, susțin ficatul și sunt calmante. „Un pumnișor de curmale asigură necesarul zilnic de vitamina C”, afirmă Irina Titirică, doctor inginer.

Livezile tradiționale, în suferință
Anul acesta vișinii au rodit foarte puțin în toată țara. Livezile pline din 2024 au devenit aproape goale. Fructele au fost distruse de vremea severă din primăvară. Puținele vișine rămase sunt compromise sau stricate. În Gorj, oamenii nu pot face dulceață sau vișinată. Ei așteaptă vișine din import pentru consum. „Producția este foarte slabă în majoritatea zonelor”, afirmă Valentin Priporeanu, director la Direcția Agricolă Gorj. Zonele cu temperaturi mai ridicate au avut puțină recoltă. Situația e gravă și la alte fructe. Prunele, merele, perele și gutuile au recolte slabe. Fermierii se confruntă cu pierderi considerabile. Agricultorii speră la sprijin și soluții de adaptare la noul climat.