Cerșetor cu patru mașini face 2.000 de lei pe zi
Pe bulevardul Ștefan cel Mare din Iași apare zilnic un bărbat în scaun cu rotile. Cântă melodii religioase cu emoție. Trecătorii împreună cu milă portofelul pentru a-l ajuta. Mulți nu știu că acesta deține patru mașini. Printre ele se numără un Lexus. Locuiește în Huși și vine zilnic la Iași. Marcel B., de 58 de ani, are domiciliu stabil. Poliția locală spune că a făcut din cerșetorie o afacere.
Metodă bine pusă la punct
Vine din Huși cu una dintre mașinile sale. Instalează boxe, se așază în scaunul cu rotile și cântă. Refuză haine, alimente sau alt ajutor material. Acceptă doar bani. În câteva ore strânge până la 2.000 de lei. Poliția locală l-a amendat de mai multe ori. Când este controlat, scoate telefonul și filmează totul. Vrea să provoace compasiune sau revoltă. Odată avea o sacoșă plină cu bancnote.

Cerșetorie sau afacere emoțională?
Autoritățile spun că astfel de cazuri nu sunt izolate. Sociologii spun că oamenii reacționează emoțional. Imaginea unui bărbat bolnav ce cântă melodii religioase mișcă opinia publică. Impactul psihologic este intens. Amenzile nu au efect. Câștigurile zilnice depășesc orice sancțiune. Unii tratează amenzile ca pe un cost de operare.
Empatie sau complicitate involuntară
Publicul se află între empatie și neîncredere. Mulți se tem să nu greșească. Vor să ajute, dar nu știu dacă sprijină o cauză reală. Cazul lui Marcel B. creează suspiciune. Cei care au nevoie reală de ajutor pot fi ignorați. O tânără declară că se teme să refuze ajutorul. Se teme că greșește. Dar astfel de cazuri creează neîncredere generalizată.