Scandalul apei din Lungulețu: tensiuni, amenzi și comparații internaționale

Comuna Lungulețu este cuprinsă de revoltă după intervenția autorităților împotriva irigării din Dâmbovița. Zeci de legumicultori s-au adunat când un fermier a fost ridicat de poliție pentru că uda varza. Autoritățile au interzis utilizarea apei din râu, fântâni și puțuri forate. Jandarmii și reprezentanții Apelor Române au scos motopompele din apă. Fermierii susțin că nu mai pot iriga, deși seceta amenință culturile vitale. Apele Române spun că apa aparține companiei Apa Nova, administrată de Veolia. Situația amintește de Cochabamba, Bolivia, unde în 2000 au avut loc proteste masive pentru apă.

Cazul Cochabamba – un precedent global

În Bolivia, privatizarea apei a declanșat o revoltă socială amplă în 2000. Compania Aguas del Tunari a dublat tarifele. Comunitățile sărace, fără acces la rețea, au fost cele mai afectate. S-a introdus taxa pe sisteme autonome, inclusiv cele construite de comunități. Legea 2029 a fost considerată un abuz asupra fermierilor și comunităților indigene. Protestele pașnice au degenerat în confruntări violente. Studentul Víctor Hugo Daza a fost ucis de armată. Presiunea publică a dus la anularea contractului și renunțarea la lege. Apa a fost re-naționalizată și controlul a revenit companiei publice SEMAPA.

Petre Daea critică măsurile luate împotriva agricultorilor

Fostul ministru al Agriculturii consideră excesivă acțiunea autorităților în contextul secetei actuale. Daea spune că restricționarea apei afectează traiul legumicultorilor. A promis că va discuta cu actualul ministru pentru a media situația. A subliniat că apa este vitală pentru culturile din Lungulețu. A solicitat autorităților să intervină cu echilibru și înțelegere. Consideră acțiunea disproporționată față de nevoile reale ale fermierilor.

Vocea comunității: apa nu este a statului

Agricultorii din Lungulețu afirmă că apa este un dar comun, nu proprietatea statului sau a companiilor. Ei cer respectarea dreptului la apă pentru irigații. Protestele arată nivelul ridicat de frustrare acumulat. Subliniază că fără apă, nici hrana și nici viața nu pot exista. Se tem că statul pregătește o privatizare tacită a resurselor. Comparația cu Bolivia devine tot mai relevantă pentru localnici.

Poziția Apelor Române și riscul pentru București

Apele Române afirmă că doar Apa Nova are dreptul legal de a folosi apa din Dâmbovița. Reprezentantul instituției a spus că alimentarea Bucureștiului este prioritară. A avertizat că orice alt consum riscă să afecteze capitala. A respins acuzațiile de abuz asupra fermierilor din zonă. Disputa pare să se adâncească între autorități și agricultori.

ActiveNews

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.