Oferta României pentru Portul Giurgiulești și reacția Fondului Proprietatea
Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța a oferit 62 milioane dolari pentru Danube Logistics. Aceasta este compania care operează Portul Giurgiulești. Statul român controlează compania cu 80% din capital, prin Ministerul Transporturilor. Pe lângă suma de achiziție, APM promite investiții suplimentare de 28 milioane dolari. Investiția este condiționată de câștigarea licitației și nu s-a efectuat nicio plată încă. Plata s-ar putea face cel mai devreme în decembrie 2025.
Consiliul de la Chișinău a aprobat doar din punct de vedere al securității naționale. În România, Fondul Proprietatea (20% din APM) a atacat decizia în justiție. FP a cerut anularea hotărârii AGA din 19 iunie privind oferta angajantă. Solicitarea de suspendare a fost respinsă de tribunal, invocând lipsa unei urgențe dovedite.
Argumentele Fondului Proprietatea în instanță
FP susține că prețul de 62 milioane dolari este supraevaluat, bazat pe un scenariu optimist. Potrivit FP, prognoza presupune creșteri de 80% ale volumelor până în 2030. În realitate, volumele din porturile dunărene au scăzut recent, inclusiv la Giurgiulești. De asemenea, FP spune că marja EBITDA este estimată nerealist, la peste 60% pe termen lung.
FP acuză că nu a existat o analiză strategică a oportunității investiției. Nici PWC și nici conducerea APM nu ar fi evaluat temeinic beneficiile achiziției. FP atrage atenția asupra riscului de expirare a dreptului de administrare în 2030. Mai sunt și alte riscuri: sechestru pe acțiuni, litigii asupra proprietății, sechestru pe clădiri, riscuri de mediu.

Replica APM și susținerea Guvernului României
APM susține că toate riscurile au fost luate în calcul și reflectate în ofertă. Condițiile de mediu și litigiile au fost trecute ca precondiții ale tranzacției. Sume de bani vor fi reținute din preț până la rezolvarea acestor riscuri. Regimul de zonă liberă expiră în 2030, dar a fost prevăzută o reținere de 10 milioane dolari pentru risc.
APM consideră achiziția ca fiind strategică și profitabilă pentru companie și statul român. Guvernul a început demersuri pentru capitalizarea companiei în vederea proiectului. Finanțarea se va face din fonduri proprii, nu prin ajutor de stat ilegal. Reprezentanții APM afirmă că FP nu dorește majorarea de capital, deși a beneficiat de dividende.
Obiecțiile suplimentare ale Fondului Proprietatea
FP consideră achiziția riscantă, fără justificare strategică solidă. Acesta susține că majorarea de capital implică o contribuție proprie pe care nu o dorește. Totodată, FP acuză lipsa unor analize detaliate din partea consultantului PWC. În concluzie, FP solicită anularea hotărârii AGA și blocarea achiziției până la soluționarea litigiului.