Lecția de istorie prezentată de profesorul Viorel Guțu – 16 iunie: Începutul celui de-al Doilea Război Balcanic

La data de 16 iunie 1913, a izbucnit cel de-al Doilea Război Balcanic între Bulgaria pe de o parte și Grecia și Serbia de cealaltă parte, cărora li s-au alăturat ulterior România și Turcia. În timpul Primului Război Balcanic din 1912, coaliția formată din Serbia, Grecia și Bulgaria a cucerit teritorii otomane din Macedonia și Tracia. Totuși, după război, între aceste țări au apărut conflicte privind împărțirea teritoriilor cucerite. Nemulțumită de câștigurile teritoriale, în special în Macedonia, Bulgaria a inițiat un război pentru a ocupa aceste teritorii. Grecia și Serbia au răspuns printr-un pact militar împotriva expansiunii bulgare.

Arbitrajul Rusiei a progresat lent, deoarece rușii nu doreau să piardă niciun aliat în Balcani, adică Serbia și Bulgaria. Confruntările militare între trupele bulgare și sârbe au început, iar pe 16 iunie 1913, regele Bulgariei, Ferdinand de Saxa Coburg Gotha, a ordonat trupelor bulgare să atace pozițiile grecești, declarând război și acestei țări.

Pentru Bulgaria, războiul oferea o ocazie excelentă de a ocupa întreaga Macedonie, în timp ce pentru Serbia și Grecia, războiul însemna șansa de a împărți Macedonia și de a împiedica expansiunea Bulgariei în sudul Balcanilor. Bulgarii au fost însă copleșiți numeric pe frontul grecesc și au fost nevoiți să se retragă la nord de Salonic, așteptând momentul prielnic pentru a ataca armata sârbă din Macedonia centrală.

Pentru a preîntâmpina pretențiile Bulgariei în Balcani, care includeau chiar porțiuni din Dobrogea, la începutul lunii iulie armata română a intrat în Dobrogea de Sud și a cerut guvernului de la Sofia să înceteze acțiunile militare din Macedonia. Turcia a profitat de această situație pentru a-și recupera fostele posesiuni din Tracia, inclusiv Adrianopolul. În aceste condiții, Bulgaria a fost nevoită să încheie pace. Prin Tratatul de Pace de la București din august 1913, Bulgaria a pierdut cea mai mare parte a teritoriilor câștigate în Primul Război Balcanic, inclusiv sudul Dobrogei și cea mai mare parte a Macedoniei.

Această pace a fost doar temporară, deoarece luptele au reînceput în zona Balcanilor la doar zece luni după încheierea tratatului, odată cu izbucnirea Primului Război Mondial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.