Județul Vaslui s-a remarcat la ultimele alegeri nu doar prin susținerea masivă acordată PSD, partid care domină județul de 30 de ani, ci și prin alte aspecte remarcabile. Acesta a înregistrat cea mai scăzută prezență la vot din țară și cele mai multe voturi nule, reflectând neîncrederea locuitorilor în sistemul politic. De asemenea, Vasluiul a reales cel mai vechi primar din țară, Temistocle Diaconu, din comuna Pădureni, care conduce primăria din 1990.

Apatie Politică și Neîncredere în Sistem
Vasluiul s-a evidențiat printr-un interes foarte scăzut pentru politică la ultimele alegeri locale și europarlamentare, pe fondul dezamăgirii generale față de politicieni și politică. Județul a înregistrat cea mai redusă prezență la vot din țară, cu un procent de doar 24,22%, în comparație cu ratele mai mari din județele Olt, Sălaj, Giurgiu, Vâlcea și Gorj, care au avut o prezență de aproximativ 38%.

Această absență masivă de la vot se datorează în mare parte neparticipării S.O.S. și dezamăgirii electoratului AUR, care și-a pierdut încrederea în partid și, în special, în liderul său, George Simion. O decizie strategică greșită a fost schimbarea fără motive transparente a conducerii efective cu una apărută cu doar trei luni înainte de alegeri, asta a subminat serios încrederea susținătorilor. Mai mult, asocierea AUR cu un reprezentant controversat (condamnat pentru șantaj) al așa-zisei presei vasluiene a contribuit la această dezamăgire. Vasluienii cunosc bine istoricul acestei entități media, care de-a lungul timpului nu a adus plus valoare la niciun partid sau om de afaceri, ci mai degrabă le-a fost o povară.

Această lipsă de interes pentru vot nu a fost cauzată doar de dezinteresul general al locuitorilor, ci și de prezența nominală, dar absentă fizic, a moldovenilor de peste Prut. Aceștia sunt înregistrați ca locuitori ai municipiului Vaslui pentru a obține cetățenia română și dreptul de a lucra legal în Uniunea Europeană, dar nu trăiesc și nu votează în Vaslui. În realitate, municipiul Vaslui are aproximativ 60 de mii de locuitori, în timp ce numărul de votanți înregistrați pentru alegerile din 2024 depășește 131 de mii.

Cele Mai Multe Voturi Nule
La alegerile europarlamentare, județul Vaslui a înregistrat cel mai mare procent de voturi nule din țară, alături de județul vecin Vrancea, cu 6,7% din buletinele de vot anulate. La nivel național, din cele 9.440.962 de voturi exprimate, 488.261 au fost declarate nule, adică 5,1% din voturi. Comparativ, în 2019 numărul voturilor nule a fost de 274.415 din 9,3 milioane de alegători, adică 2,89%. Situația de anul acesta este similară cu cea din 2014, când 5,83% dintre voturi au fost declarate nule.

Cel Mai Vechi Primar
Temistocle Diaconu, ajuns la 74 de ani, este primar în comuna Pădureni din 1990 și a fost reales pentru a noua oară pe 9 iunie 2024, cu 59,77% din voturi. Fost învățător în perioada comunistă, Diaconu a devenit cel mai longeviv primar din România, titlu pe care îl împărțea până recent cu un primar din județul Gorj, care a pierdut alegerile locale din 9 iunie 2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.