Trei elevi din România au fost premiați la cel mai prestigios concurs de știință din lume pentru un proiect inovator.

Trei elevi de la Liceul Internațional de Informatică din București au fost recunoscuți la „International Science and Engineering Fair” (ISEF), cea mai prestigioasă competiție de știință și inginerie pentru tinerii sub 21 de ani. Proiectul lor, o aripă de avion inovatoare care îmbunătățește manevrabilitatea, reduce consumul de carburant cu până la 5% și are proprietăți de invizibilitate, a impresionat juriul.

Filip Bușcu, David Ghiberdic și Rareș Marinescu au câștigat premiul la categoria Engineering Technology: Statics and Dynamics. Proiectul lor, denumit Hawk Wing, a fost evaluat timp de trei zile de nouă comisii formate din reprezentanți ai universităților americane de top, companiilor tehnologice mari și ai armatei SUA. Faza finală a competiției a avut loc la Los Angeles, SUA, conform unui comunicat citat de News.ro.

Regeneron ISEF este recunoscută unanim de mediul universitar american și britanic ca fiind cea mai prestigioasă competiție STEM din lume, chiar înaintea olimpiadelor internaționale de științe, și este pentru prima dată când România urcă pe podium.

În fiecare an, mii de participanți din zeci de țări concurează pentru un premiu care de obicei aduce accesul în universități de top din SUA și Marea Britanie. În 2024, peste 1.800 de elevi din 76 de țări au participat la competiție. „Am avut la dispoziție doar o lună să construim prototipul, să-l testăm și să colectăm datele necesare. L-am construit de trei ori, deoarece de două ori s-a prăbușit, dar determinarea noastră a impresionat examinatorii”, a declarat Filip Bușcu.

Elevii români au beneficiat de sprijin financiar din partea sponsorilor, printre care Hidroelectrica, KPMG, Banca Transilvania și Fundația Culturală Magdalena și Ovidiu Buluc.

„Este uimitor ce pot realiza acești copii, cum pot forța tehnologia să facă pași mari înainte și să obțină rezultate aplicabile imediat. Pentru noi a fost o onoare să sprijinim financiar o echipă care a dus performanța românească în liga mare a științei”, a declarat Karoly Borbely, CEO Hidroelectrica.

Aceste informații au fost furnizate de către: https://www.gandul.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.