Putin și Kim Jong-un au semnat un pact de asistență militară reciprocă între Rusia și Coreea de Nord. Potrivit acestui acord, cele două țări vor furniza sprijin militar imediat în cazul unei agresiuni armate asupra oricăreia dintre ele. Pactul este văzut ca o revigorare a relațiilor militare în temeiul unui tratat din 1961, anulat în 1990 odată cu stabilirea legăturilor diplomatice ale Uniunii Sovietice cu Coreea de Sud. Articolul 51 din Carta ONU, care permite acțiuni de autoapărare individuală sau colectivă, este invocat în acest context.

Acordul dintre liderii celor două țări, care se confruntă cu creșterea izolării internaționale, reflectă îngrijorările Statelor Unite și ale aliaților săi asiatici cu privire la sprijinul acordat de Rusia Coreei de Nord, singura țară care a testat o armă nucleară în acest secol. Kim a subliniat că întărirea colaborării lor este legată de combaterea politicilor „hegemonice și imperialiste” ale Occidentului și ale Statelor Unite în mod special.

Acordul mai stipulează că niciuna dintre părți nu va încheia tratate cu alte țări care să afecteze interesele celeilalte și nu va permite folosirea teritoriului său pentru a submina securitatea și suveranitatea celeilalte părți, conform KCNA. Coreea de Sud și Casa Albă nu au comentat deocamdată conținutul anunțat al acordului.

Japonia a exprimat îngrijorare serioasă în legătură cu promisiunea lui Putin de a coopera cu Pyongyang în domeniul tehnologiei militare, în timp ce China a avut o reacție discretă. Acordul pentru un „parteneriat strategic cuprinzător” semnat de Putin și Kim este una dintre cele mai semnificative inițiative ale Moscovei în Asia în ultimii ani.

Conform articolului 4 al acordului, în cazul în care una dintre părți se confruntă cu o invazie armată și intră în război, cealaltă parte va mobiliza toate resursele disponibile pentru a oferi asistență militară și alt tip de sprijin, respectând Carta ONU și legislația fiecărei țări implicate.

Aceste informații au fost furnizate de către: https://www.mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.